RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliontap etter svindelsmell

Sist oppdatert:
Nå er ekssjefen tiltalt for grov utroskap og bedrageri.

En tidligere prosjektsjef er tiltalt for grov utroskap og bedrageri, etter at to banker kan ha tapt til sammen 130 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

I kjølvannet av konkursen i selskapet Fageråsen Utvikling på Trysil i fjor slo Økokrim til med full razzia. I går ble det kjent at den tidligere prosjektsjefen (53) i selskapet er siktet for svindel.

LES MER: - Svindlet banker for 130 mill.

Betydelige tap
Som prosjektsjef for et byggeprosjekt i Aasgård Fjelltun påførte mannen betydelige tap til bankene som lånte selskapet penger. Dette skal han ifølge Økokrim ha gjort ved å gjennomføre prosjektet uten tilstrekkelig planlegging, kontroll og oppfølging av kostnader og fremdrift.

- Siktede ga bankene opplysninger og rapporter underveis som i beste fall var ufullstendige. Dette førte til at bankene ikke kunne vurdere risikoen for lånet på en tilfredsstillende måte, sier politiadvokat Mona Berget til NA24.

Både Nordea Bank avdeling Trysil, og Sparebank Hedemark og Bank 1 Oslo tapte store penger da selskapet gikk konkurs august i fjor. Som følge av konkursen fikk boet et krav på 290 millioner kroner.

Før konkursen, da den tidligere prosjektsjefen og styremedlemmet i selskapet trengte et bygglån på 130 millioner kroner, henvendte han seg til Bank 1 Oslo og Sparebanken Hedemark. Hver av bankene ga han 65 millioner kroner i lån på bakgrunn av uriktig informasjon i lånesøknaden.

Lot bedriften betale
Ifølge tiltalen skal tiltalte våren 2005 ha latt utgifter på til sammen rundt 1,6 millioner kroner bli dekket av selskapets byggelånskonto i selskapets bank, til tross for at utgiftene var selskapet uvedkommende.

Tiltalen gjelder også bedrageri mot to banker, idet han er anklaget for å ha fått utbetalt lån på uriktig grunnlag. Tiltalen bygger på at mannen har fått bankene til å utbetale lånene ved å ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger om prosjektet.

Mannen skal også ha unnlatt helt eller delvis å føre eller sørge for føring av regnskap i selskapet, samt å ha forsøkt å gjennomføre byggeprosjektet ved grov uordentlig forretningsførsel. Han er derfor også tiltalt for overtredelse av regnskapsloven, samt brudd på straffeloven § 281.

- Han har ikke erkjent straffeskyld i avhør med Økokrim. Hva han tenker om saken nå må det bli opp til hans advokat å uttale seg om, sier Berget.

Advokat Bendik Koslung i Advokatfirmaet Stabell & Co sier til NA24 at den tiltalte stiller seg uforstående til siktelsen.

- Han tar dette svært tungt og mener han ikke har gjort noe galt, sier Koslung til NA24.

Økokrim bekrefter at tre andre personer er siktet i saken, men disse er foreløpig ikke tiltalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere