RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliontap for Fedon Lindberg

Sist oppdatert:
Kostholdsdoktorens selskaper sliter med å tjene penger.

I fjor gikk Dr Lindbergs Holding AS 8,5 millioner i minus etter tap i tre av de fire datterselskapene.

2005 var «et meget vanskelig år både for Dr. Lindbergs Holding AS og datterselskapene», skriver Fedon Lindberg i årsberetningen.

Kritisk situasjon
- Vi var i en kritisk situasjon i vår, og det var behov for å ta vesentlige grep, sier styreleder Johan Kr. Falk-Pedersen i holdingselskapet til TV 2 Nettavisen.

Fedon Holding AS er hovedaksjonær med 80,7 prosent av aksjene i Dr. Lindbergs Holding AS, som eier Dr. Fedon Lindbergs Akademi AS, Dr. Fedon Lindbergs Klinikk AS, Dr. Fedon Lindbergs Products AS og GI Test Skandinavia AS.

Styreleder Falk-Pedersen i Dr. Lindbergs Holding AS bekrefter at Fedon Holding AS er heleid av Lindberg selv.

Dr. Lindbergs Holding AS økte inntektene fra 1,1 millioner til vel 2,9 millioner i fjor, men underskuddet eksploderte fra en halv million i tap i 2004 til hele 8,5 millioner i minus i fjor. Selskapet hadde en negativ egenkapital på 4,6 millioner og slet med åtte millioner i gjeld ved årsskiftet.

Orkla sa nei
I årsberetningen heter det at både husleiekostnader og lønnskostnader forutsatte betydelig omsetningsvekst, og at kostnadsnivået har vært «vesentlig for høyt i forhold til inntektene».

I fjor pådro morselskapet seg «store ekstraordinære kostnader» knyttet til forhandlinger om salg av ett av datterselskapene og på markedsføring i Sverige.

Aftenposten skrev i slutten av juni at Orkla ville kjøpe seg inn i Lindberg-imperiet. Det ble innledet forhandlinger «om salg av ett av datterselskapene basert på en prisingsmodell som ville gitt Dr. Lindbergs Holding AS en salgsinntekt som langt oversteg selskapenes gjeld, kombinert med meget langsiktige royaltyinntekter», skriver Fedon Lindberg i årsberetningen. Samtalene pågikk i over et halvt år.

Men prisen fikk Orkla til å vende tommelen ned ved årsskiftet, noe som satt Dr Lindbergs Holding AS i «en særdeles vanskelig situasjon» med mye gjeld og svak likviditet.

Måtte flytteselskapene
- I første halvår flyttet vi all virksomheten fra Postgirobygget til Sjølyst og til Skøyen, og fikk en radikal reduksjon i leiekostnader. I tillegg kom gjeldssanering og en betydelig bemanningsreduksjon. Vi har også flyttet en del årsverk over i et nytt selskap, Eurodiet Scandinavia AS, sier Johan Kr. Falk-Pedersen.

Ifølge Falk-Pedersen er Dr Lindbergs Holding AS majoritetsaksjonær i Eurodiet Scandinavia AS.

- Dr. Lindbergs virksomhet sett under ett skal generere driftsoverskudd i andre halvår. Men vi budsjetterer ikke med et driftsoverskudd for 2006 på grunn av de ekstraordinære restruktureringskostnadene i første halvår, sier styrelederen.

Styrket egenkapitalen
Dr Lindbergs Holding AS satt ved årsskiftet av 6,5 millioner kroner for mulige tap på fordringer til tre av datterselskapene. «Av forsiktighetshensyn og med bakgrunn i den nye forretningsmodellen for enkelte av datterselskapene», heter det i årsberetningen.

Flere av aksjonærene konverterte sine lån til Dr. Lindbergs Holding AS til aksjekapital og deltok i juli i en kontantemisjon. Dette «styrker egenkapitalen med mer enn 4,3 mill.».

- I vår nye forretningsmodell har vi i større grad gått fra å selge produkter for egen regning til å inngå lisensavtaler. Vi jobber også med nye prosjekter og produkter, sier styreleder Falk-Pedersen.

FEDON LINDBERG-SELSKAPENE:

Dr. Fedon Lindbergs Products AS: Driver med «salg og utvikling av helse- og næringsmiddelrelaterte varer og tjenester», og gikk fra minus 1,2 millioner i 2004 til et magert overskudd på 234.950 kroner i fjor. Inntektene gikk opp med nesten tre millioner til 17,7 millioner, men utgiftene ble altså nesten like høye. Dr. Fedon Lindbergs Products AS har vel en million i negative egenkapital og 4,2 millioner i gjeld, ifølge årsregnskapet.

Dr. Fedon Lindbergs Akademi AS: Selskapet selger kurs og helsereiser, og fikk et inntektsfall fra vel 8,3 millioner i 2004 til 4,6 millioner i fjor. Underskudd på 2,2 millioner mot 771.268 i minus i 2004. Negativ egenkapital på nesten tre millioner og gjeld på 3,3 millioner ved utgangen av 2005.

Dr. Fedon Lindbergs Klinikk AS: Den delen av Lindberg-konsernet som jobber med pasientbehandling økte omsetningen med over 350.000 kroner i fjor til 4,9 millioner. Men utgiftene var nesten 2,6 millioner høyere enn inntektene. Selskapet står med en negativ egenkapital på 3,7 millioner og har 4,6 millioner i gjeld.

Gi Test Scandinavia AS: driver «klinisk testing av ulike matvarers effekt på blodsukker», og doblet omsetningen til vel 400.000 i fjor. Endte imidlertid med et underskudd på en kvart million, og står med vel 175.000 i negativ egenkapital og 240.000 kroner i gjeld.

Eurodiet Scandinavia AS: stiftet i mai 2006.

Fedon Holding AS: stiftet i desember 2005.

Lindberg Consulting AS: Er heleid av Fedon Lindberg og driver «legevirksomhet og tilbyr kurs og foredrag og salg av konsultativ bistand». Omsetningen økte med over en million kroner til vel 2,4 millioner i 2005. Årsresultatet endte på vel 750.000 i pluss. Selskapet hadde ved årsskiftet 880.000 i egenkapital og en gjeld på vel 720.000. Selskapet har gitt en halv million i lån til Lindberg i strid med aksjeloven § 8-7 (kreditt til aksjeeiere mv), heter det i årsberetningen.

VISSTE DU AT...

- doktor Fedon Lindberg våren 1999 tok initiativet til å starte opp spesialklinikken Vekt i Balanse.

- Lindberg debuterte som forfatter med boken Naturlig slank med kost i balanse i 2001. Boken ble senere oversatt til svensk, dansk, finsk, engelsk og gresk.

- i 2003 lanserte Lindberg en rekke matprodukter med «helse og matglede i fokus», og med mer protein og fiber og mindre karbohydrater enn i tilsvarende produkter.

- i januar 2004 åpnet Dr. Fedon Lindbergs Klinikk en avdeling i Arendal. Ett år senere åpnet man også en bergensavdeling.

kilde: drlindbergs.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere