RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre fravær for kunnskapsbedriftene

Sist oppdatert:
Ansatte i kunnskapsbedrifter er de som har minst fravær fra jobben.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Ifølge NHOs landsforening for IKT- og kunnskapsbedrifter, Abelia, er det avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv som har bidratt til å redusere fraværstallene i forskning, undervisning, telekom og IT-bedriftene med 20 prosent på fire år.

Tall fra SSB viser at fraværet er lavest innenfor bedriftene som driver med forskning, undervisning, telekom og IT.

Det egenmeldte fraværet i disse bedriftene i 3. kvartal av 2005, lå på 0,8 prosent, mens det legemeldte fraværet var på 3,9 prosent.

- Det lave fraværet viser at kunnskapsbedriftene gjennomgående har et godt arbeidsmiljø og at virkemidlene i IA avtalen virker, sier HMS-leder i Abelia, Arve Aasmundseth.

Ifølge Abelias målinger, har bedriftene et stabilt fravær på under 5 prosent. Fraværstallene innenfor kunnskapsbedriftene ligger omtrent 2 prosent under gjennomsnittet for næringslivet.

- Reduksjonen er et resultat av et tett samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstakere. Partene har i felleskap diskutert og kommet frem til gode løsninger i sykefraværsarbeidet, og myndighetene har i dialog med partene kommet opp med nye virkemidler som tilretteleggingstilskudd og ny sykemeldingspraksis, sier Aasmundseth.

Den fireårige intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått høsten 2001 av den daværende Bondevik-regjeringen og partene i arbeidslivet.

Målene var å redusere sykefraværet med 20 prosent, tilsette flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne, samt heve den generelle pensjoneringsalderen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere