*Nettavisen* Nyheter.

Mindre vold i Oslo

Oslo ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder anmeldte voldsepisoder. Men voldtekter og ran har det blitt betydelig mer av det siste året.

Oslo er et langt mindre farlig sted å være enn i resten av landet, hvis man skal tro politiets statistikk for 2004.

Færre anmeldelser
I hovedstaden gjelder kun 5,2 prosent av anmeldelsene vold, mot 6,4 prosent i resten av landet. Voldsundersøkelsen 2003 viser at det inngis rundt 4,7 voldsanmeldelser per 1000 innbyggere i Oslo hvert år, mot 5,6 i landet som helhet, skriver Oslopolitiet i en pressemelding.

Det er vinningslovbrudd som utgjør mesteparten av de anmeldte lovbruddene i Oslo: 62,5 prosent, mot 47,5 prosent ellers i landet.

Det samlede antall anmeldelser i Oslo er gått ned med hele syv prosent det siste året. Det er ti år siden sist Oslopolitiet mottok så få anmeldelser som i 2004.

Flere voldtekter og ran
Men bildet av hovedstaden er likevel ikke rosenrødt: Politiet har fått melding om langt flere voldtekter og voldtektsforsøk i fjor enn ellers. Antallet anmeldte seksuallovbrudd har økt med 11,5 prosent sammenliknet med 2003. Også anmeldte tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år og av pornografi via data har økt, opplyser politiet.

- Vi ser med bekymring på utviklingen i disse sakene, og vil ha et omfattende fokus på dette i 2005, heter det i pressemeldingen.

Også ransanmeldelser har økt kraftig, med 18,5 prosent. 2004 synes å være et toppår for personran, sier politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag