*Nettavisen* Nyheter.

Mindreårige bak mange overgrep

Ny forskning viser at mange seksuelle overgrep foretas av mindreårige.

22.02.06 10:29

- Vi må ta innover oss at barn forgriper seg på barn. Det vi før beskrev som seksuell lek, må vi i dag ofte definere som overgrep, sier nestleder Reidun Dybsland ved Barnevernsvakten i Bergen til Aftenposten.

Internasjonal forskning viser at mellom 30 og 40 prosent av alle seksuelle overgrep foretas av mindreårige. Mye tyder på at dette gjelder også i Norge.

Seksuelle overgrep foretatt av mindreårige blir normalt ikke etterforsket av politiet. Det er et tabubelagt område, ikke minst fordi det ofte kan være søsken involvert.

Altfor få saker blir tatt videre til barne- og ungdomspsykiatrien, eller til barnevernet, der det kan være nødvendig hjelp å få, ifølge Aftenposten.

Sosiolog Aud Karin Bjørn ved Universitetet i Tromsø har samlet inn data om innmeldte overgrep i hele Nord-Norge. I treårsperioden fra 2003 til 2005 ble det registrert 63 mindreårige gutter som forgrep seg mot andre mindreårige. Mindreårige sto for henholdsvis 30, 18 og 24 prosent av alle seksuelle overgrep i det aktuelle området i disse årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag