Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minnesmerke ved Utøya kan bli forsinket

Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.
Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio
Sist oppdatert:
En ny rapport om mulige psykososiale konsekvenser for beboere i nærheten av det planlagte minnestedet etter 22. juli-angrepet, kan føre til at hele minnestedet blir forsinket.

En ny rapport om mulige psykososiale konsekvenser for beboere i nærheten av det planlagte minnestedet etter 22. juli-angrepet kan føre til at hele minnestedet blir forsinket.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottok onsdag kveld rapporten som departementet har bestilt fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Lese nøye
Sanner sier han nå vil lese rapporten nøye og vurdere om det er noe i den som vil påvirke det videre arbeidet med saken.

– Det betyr at det kan ta lengre tid å få reguleringsplanen på plass, noe som igjen kan påvirke tidspunktet for ferdigstillelse av minnestedet, sier Sanner.

– Angrepet på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 er det mest tragiske som har hendt landet vårt i etterkrigstiden. Det skal vi ikke glemme. Etableringen av nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne og minnes de som gikk bort, understreker Jan Tore Sanner.

Kraftige protester
Beboere i nærheten av det planlagte Utøya-minnestedet har protestert kraftig. Før jul sa foreningen Utstranda Vel at de vil gå rettens vei for å stanse planene dersom de ikke endres. Etter planen skal materiale graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli

Ifølge Ringerikes Blad har bare tolv av de 29 husstandene med fastboende i nærheten av Sørbråten svart på en undersøkelse i forbindelse med rapporten.

– Det gjør at undersøkelsen ikke kan anses som representativ for populasjonen i lokalmiljøet, opplyser Per-Olov Michel og Per Hellevik, som har stått for rapporten.

«De intervjuede fikk hovedsakelig informasjon om det planlagte minnestedet gjennom massemedia, noe som gjorde det vanskelig aktivt å delta i beslutningsprosessen. Det kan ha bidratt til at de beskriver seg som overkjørte, ikke hørt av staten, og vurderer prosessen som udemokratisk», heter det i rapporten. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!