*Nettavisen* Nyheter.

Mirakel-katten Shilans «døds-fall»

Pusekatten Shilan falt ut vinduet og dundret i bakken 15 etasjer ned.

08.03.07 14:13

(iBergen.no) - Et mirakel at hun overlevde, sier en småsjokkert veterinær Ulf Erlandsen til iBergen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Funnet på bakken
Sjokkert ble også matmor Inga Berzina da hun forrige torsdag fant sin kjære Shilan liggende på bakken utenfor høyblokken i Fantoft studentby. Pusen hadde vært sporløst forsvunnet fra sitt hjem i 15. etasje hele dagen, før Berzina bestemte seg for å lete utenfor.

- Jeg ble urolig da jeg ikke fant henne noen steder. Hun pleier ikke å gå lenger ut enn trappehuset. Til slutt klarte jeg ikke å lese engang, så jeg gikk ned til parkeringsplassen. Der fant jeg henne liggende helt inntil husveggen. Hun mjauet på en merkelig måte og jeg så hun var skadet, men det virket ikke alvorlig, forteller studenten til iBergen.no.

- Aldri sett lignende
Hun forsto ikke hvordan lille Shilan kunne ha havnet i buskaset. Etterhvert skjønte hun at eneste mulighet var at katten hadde falt fra det åpne vinduet på felleskjøkkenet i 15. etasje.

- For sikkerhets skyld ringte jeg Gården dyreklinikk for å høre om jeg burde ta henne dit. De ble helt rystet da de hørte historien min og sa jeg måtte komme med en gang, sier hun mens tårene presser på.

- Vi forventet en ihjelslått katt da Berzina kom inn med Shilan. På utrolig vis var det minimalt med skader. Den ene foten hadde et rent brudd som var enkelt å lappe sammen. I mine 20 år som veterinær har jeg aldri sett lignende, forteller Erlandsen oppglødd.

Falt 40 meter
For normalt ville et fall fra en høyde på rundt 40 meter resultere i massive indre skader, der vitale organer ville ha sprukket. Hvordan Shilan unnslapp den sikre død, forklarer Erlandsen med at pusen må ha dempet farten i fallet ved å spre alle føttene, slik at hun fikk en fallskjermeffekt. Trolig har buskene utenfor blokken også sin del av æren for at Shilan nå lever i beste velgående.

Operasjonen ble en dyr affære, spesielt for en ubemidlet student. Men gode naboer kom den latviske norrøn-studenten til unnsetning.

Kronerulling for operasjon
- Vi er så glad i Shilan og ble sjokkert av historien, som hele Fantoft snakket om. Inga var helt knust, så vi bestemte oss for å sette i gang en veldedighetsaksjon. I løpet av tre dager fikk vi samlet inn 1700 kroner fra 90 engasjerte naboer. Pengene overrakte vil til en rørt Inga, som dermed fikk dekket en tredjedel av veterinær-regningen på 5600 kroner, forteller de dyregode naboene Eva Hasíkova og Fernando Egulus Corchs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Izaro Ibarra Uriarte

I takknemlighet over den spontane givergleden, hang Berzina opp en plakat med bilde av den nyopererte katten og en takk til samtlige av bidragsyterne.

Halter og skvetter
Den siste uken har mirakel-katten blitt betydelig bortskjemt av både matmor og kjæresten, i tillegg til alle naboene som duller og koser med pusen.

- På toppen av hele den utrolig overlevelses-historien, har hun også kommet seg raskt. De første dagene slet hun med den hovne foten, men nå ser den bra ut. Ennå halter hun litt og spiser lite. Dessuten er hun litt skvetten, men hun blir bedre for hver dag. Katter har ni liv, heter det ikke det? Lurer på hvor mange hun har igjen nå. Jeg føler uansett at jeg har fått en ny sjanse med henne, smiler Berzina mens hun klapper den malende Shilan.

Har du en utrolig dyrehistorie? Fortell om den i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.