Misbrukte 15-åring med kamerat

Vekteren (36) som er siktet for voldtekt av en kunde på et kjøpesenter, ble sex-overgriper allerede som 20-åring.

10.11.06 23:46

Sammen med en kamerat forgrep han seg på en 15 år gammel jente hjemme hos seg selv, viser vekterens første dom fra Sunnfjord herredsrett i 1992. I 1995 fikk retten nok av hans gjentagende voldelige oppførsel og ila ham sikring.

Perverst og truende

Overgrepet skjedde høsten 1990 i Førde. Gråtende gjennom hele overgrepet måtte jenta gjøre som kameratene befalte, noe som ikke stanset mannen og hans da 21 år gamle kamerat. Under rettssaken i Sunnfjord herredsrett nektet begge straffskyld og hevdet samleiet var frivillig. Men dommerne tvilte på forklaringen deres ettersom jenta fortalte hun hadde grått åpenlyst mens de forgrep seg på henne.

I dommen skriver retten om hvordan overgrepet har påvirket den unge jenta.

«Situasjonen må åpenbart ha fremstått som pervers og truende for fornærmede og det er ingen tvil om at episoden har gått hardt innpå henne. Overgrepet har blant annet ført til at hun i perioder har hatt alvorlig angst.» heter det i dommen.

- Skjerp deg
Men det var ikke første gang vekteren hadde hatt sex med mindreårige. Bare noen måneder før hadde han ved to anledninger seksuell omgang med en 14-åring, også disse bar preg av å ikke være frivillige. Han tok jenta med seg på et soverom under en fest og begynte tilnærmelser mot henne. Stiv av skrekk forsøkte jenta å gjøre spede forsøk på motstand. Men mannen ble da morsk i stemmen og ba henne «skjerpe seg». Jenta ga da opp motstandsforsøkene.

For de to overgrepene ble han dømt til fengsel i ni måneder, samt å betale oppreisning på 30.000 kroner til begge jentene.

Men den nå voldtektssiktede vekteren har også flere voldsdommer på samvittigheten. Både menn og kvinner har fått smake han ukontrollerbare sinne gjennom hele 1990-tallet. Til sammen er han dømt fire ganger.

Truet med kølle-voldtekt
I juni 1993 tok han seg inn til eks-kjæresten i Bergen midt på natten. Han var da på permisjon fra fengselet, der han sonet overgrepsdommen. Der tok han kvelertak på henne og banket henne opp før han truet med å voldta henne med en ishockeykølle. Han fortalte også i samme åndedrag at han var blitt smittet av AIDS. Den livredde eksen fikk roet mannen ned, men klarte ikke å kaste ham ut før neste morgen.

I retten kom det fram at mannen hadde en seksuelt voldelig atferd.

«Retten har lagt vekt på at NN (eksen, red.anm) fra sitt tidligere kjæresteforhold med tiltalte, hadde erfaring for at tiltalte ikke vek tilbake fra å gjennomføre samleie med henne selv om hun ikke ønsket det..»

Mangelfulle sjelsevner
En rettspsykiatrisk undersøkelse i 1995 konkluderte med at vekteren har mangelfullt utviklede sjelsevner. Faren for at han ville begå nye straffbare handlinger var absolutt til stede. Videre går det fram at han har hatt atferdsproblemer siden barndommen. Diverse hjelpetiltak som ble satt i verk, hadde liten effekt.

Uttalelsene fra de sakkyndige gjorde at Sunnfjord herredsrett dømte den da 24 år gamle mannen til sikring i tre år, i tillegg til fengselsstraffen på ett år og to måneder.

Siktet for kunde-voldtekt
Vekteren er nå siktet for voldtekt av en kvinnelig kunde på et kjøpesenter i Bergen. Overgrepet skal ha skjedd da den jevngamle kvinnen ba vekteren på kjøpesenteret i Bergen om hjelp til å få ladet mobiltelefonen sin. Mannen skal da ha tatt henne med på et rom og voldtatt henne. Hendelsen skal ha funnet sted tirsdag kveld. En time senere ble mannen pågrepet.

36-åringen nekter straffskyld for forholdet.

Politiet ba torsdag Bergen tingrett varetektsfengsle vekteren i fire uker basert på gjentakelsesfare. Tingretten vil fatte en kjennelse fredag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.