*Nettavisen* Nyheter.

Misbrukte suicidal kvinne

Psykologen parkerte bilen ved et kapell og hadde sex med pasienten.

30.01.07 15:44

Den nå 25 år gamle kvinnen hadde en lang historie med innlegging på sykehus, forgiftninger, gjentatte forsøk på selvskading og selvmord, og alvorlige spiseforstyrrelser.

Nå er kvinnens 60 år gamle psykolog og terapeut i Moss tingrett dømt til fengsel i seks måneder for å ha skaffet seg seksuell omgang med kvinnen og to andre pasienter ved å misbruke stillingen sin.

Han må også betale den 25 år gamle kvinnen 30.000 kroner i erstatning.

Stort nærhetsbehov
Kvinnen ,som ble født i 1981, hadde sin første kontakt med psykologen i 2003, og første terapitime i 2004. Hennes lange sykehistorie førte til at hun hadde et sterkt behov for nærhet og omsorg.

«Som hennes terapeut var NN klar over dette. Retten finner det bevist at han har misbrukt sin stilling til å oppnå seksuell omgang», står det i dommen.

Retten mener at han på en utilbørlig måte har utnyttet sitt overrmaktsofrhold som psykolog og terapeut og utnyttet det tillitsforhold som er oppstått mellom pasient og terapeut.

Psykologen har vært på bilturer med sin pasient, og også besøkt henne på hennes hybel.

Ifølge dommen tok psykologen sin unge pasient med til kapellet på Jeløya i Moss for å se på nordlyset. I bilen skal de ha kysset hverandre, og i baksetet hadde de seksuell omgang.

De har også vært på fisketur sammen, og ved flere anledninger har de kysset hverandre, noe kvinnen beskriver som tungekyss. De har også sendt tekstmeldinger til hverandre av «utelukkende privat karakter», heter det i dommen.

«De alvorlige handlinger overfor kvinnen kan sammenlignes med andre alvorlige former for seksuelle overgrep», står det i dommen.

Store konsekvenser
Det var kvinnen som selv slo alarm ved å sende et brev til Statens helsetilsyn i Østfold om maktmisbruk fra psykologen. Dette førte til at Statens helsetilsyn tilbakekalte den 60 år gamle psykologens autorisasjon i oktober 2005. Statens helsepersonellnemnd opprettholdt vedtaket.

Den nå 25 år gamle kvinnen har fått store problemer i etterkant av behandlingen hos psykologen.

Hun fikk etter at forholdet til psykologen var avsluttet , voldsomme tvangstanker, og tok en overdose medikamenter. Hun ble også innlagt på psykiatrisk klinikk i 2004 over lengre tid.

Retten mener dette er straffskjerpende.

Ikke alene
Den 25 år gamle kvinnen er ikke den eneste pasienten psykologen hadde et seksuelt forhold til. En annen kvinne som var pasient hos psykologen fra 1990 og fram til januar 2005, forklarte i retten om fisketurer der hun måtte ta av seg på overkroppen, og at han « løsnet på hennes BH, for å foreta massasje av nakke, lår og rumpe».

En gang parkerte han også med henne ved kapellet på Jeløya og «sa at hun skulle ta av seg klærne, bukse og truse, med trusen på låret, hvorpå han masserte henne i nakken,på lårene og på rumpa.»

De hadde også vært på badetur, og han hadde sendt en rekke tekstmeldinger som blant annet handlet om sex. Disse forholdene skal ha funnet sted fra 2001 til høsten 2004.

En tredje kvinne hadde vært pasient i en årrekke hos terapauten, fra 1989 til siste konsultasjon i desember 2004.

Ifølge denne kvinnen skal han ha sendt en rekke tekstmeldinger av privat karakter, og invitert seg selv på tur til hytta hennes. Ved en anledning berørte han pasienten da hun hadde fått motorstopp. «Retten finner det bevist at han la sin hånd på låret hennes, utenpå klærne, slik at hun måtte skyve vekk hånden».

- Terapi
Ifølge dommen har psykologen ikke nektet for at det har funnet sted forhold av seksuell karakter med den nevnte 25-åringen og at han har tatt med de to andre kvinnene på tur.

Han erkjente tidlig i saken de faktiske forhold, men erkjente bare delvis straffskyld.

Men en uttalelse fra den rettsoppnevnte sakkyndige psykologspesialist Anne Britt Selvik går det fram at psykologen argumenterer med at all kontakt og aktivitet mellom ham og pasientene var faglig vurdert, selv om han aldri journalførte noen av sine private turer med sine kvinnelige pasienter.

«Om den 25 år gamle kvinnen sa han at han hele tiden hadde vært bevisst på pasientenes voldsomme romantiske interesse for ham, og at han gjentatte ganger hadde sagt at han var psykolog og hun pasient.»

Spesialisten påpekte også at psykologen argumenterte i sitt forsvar at han ikke oppnådde noen seksuell nytelse av forholdene. «Han fremstiller seg som en forsvarsløs mann som ikke klarte å motstå en seksuelt aggressiv ung kvinnes tilnærmelser», skriver den sakkyndige, og understreker at psykologen har overtrådt grensene for privat kontakt mellom behandler og pasient.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.