*Nettavisen* Nyheter.

Misdannelser tidligere enn antatt

Foto: (Forsvaret)

Mannskapet på KNM Kvikk fikk unormalt mange barn med medfødte misdannelser. Nå viser det seg at misdannelsene startet fem år tidligere enn antatt.

22.09.05 09:04

Den unormale hyppigheten av barn født med misdannelser ble tidligere forklart med at missiltorpedobåten i 1988 fikk en ekstra radiosender for å drive elektronisk krigføring. Strålingen fra de nye apparatene kunne ha skadet mannskapets arvestoff.

Men i en ny undersøkelse gjort av Seksjon for arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen, viser det seg at overhyppigheten av fødselen av barn med misdannelser startet i 1983, fem år Forsvaret begynte å bruke det nye utstyret, skriver Bergens Tidende.

Forskerne vet nå ikke hva årsaken til misdannelsene kan være, men de har bevist en klar sammenheng mellom misdannelsene og det faktum at fedrene arbeidet på KNM Kvikk. Teorien om påvirkning fra sendeutstyr er ikke helt lagt på hyllen, men man åpner nå for nye teorier.

- Vi stiller med omtrent blanke ark. Det eneste vi utelukker, bortsett fra den ekstra senderen, er at det var noe spesielt med "Kvikk" -besetningens livstil, kanskje røykevanene. Det lurte vi en stund på og har undersøkt det, men vi fant ikke noe påfallende, sier forsker Bente Moen til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag