*Nettavisen* Nyheter.

Misfornøyd hulder tapte i retten

Foto: Roland Schgaguler (Scanpix)

Kunstneren mente et cd-cover ødela mystikken og krenket huldra i Kjosfossen.

26.10.06 13:43

Men selv om Sogn tingrett var tilbøyelig til å være enig, tapte Åsne Sunniva Søreide da hun hevdet seg krenket som kunstner.

Fjernet navnet
Huldre-danseren krevde erstatning og oppreisning fra Flåm Utvikling AS da hun oppdaget at selskapet som driver Flåmsbanen hadde trykket opp et nytt opplag av «Huldra songs». Men på det nye coveret var Søreide visket bort, til tross for at hun både sang og hadde komponert sangene.

På den første utgaven av CD-en, som ble solgt til turister på Flåmsbanen siden 1999, var Søreide både kreditert og avbildet på coveret. Musikken var bakgrunnslyd for en huldredans i Kjosfossen, et bestillingsverk spesiallaget for turister som kjørte forbi fossen med Flåmsbanen.

Krenket integritet
I tillegg hadde det nye omslaget flere reklamebiter, noe kunstneren reagerte kraftig på.

«Det nye omslaget med det sterke reklameinnslaget har ødelagt den mytiske ramma rundt Huldra Songs som er viktig for Søreide, og som hun aldri ville gått med på skulle endres. Hennes kunsteriske integritet er krenket», skriver kvinnens advokat i søksmålet mot Flåm Utvikling.

Søreide hevdet også at hun hadde alle rettigheter knyttet til CD-en, etter at produsentselskapet gikk konkurs og overdro alle rettigheter til Søreide. At Flåm Utvikling da trykket opp et nytt opplag, uten å gi huldra en bit av kaken, mente hun var i strid med åndsverksloven. Ifølge advokaten var «Huldra songs» Søreides viktigste produksjon som kunstner.

Betalt nok
Men Flåm Utvikling avviste huldrekravet og mente hun hadde fått mer enn nok da de betalte henne 75.000 kroner for å droppe søksmålet. Selv hadde de bare solgt 444 eksemplarer av de 1000 nye CD-ene og bare tjent 15.000 kroner.

Dårlig dokumentasjon av påstander om hvem som eide hva, gjorde at Sogn tingrett så seg nødt til å se saken som avgjort ettersom Søreide allerede hadde fått 75.000 kroner. Selv om dommeren fastslo at utelatelsen av Søreides navn på coveret var et grovt brudd på åndsverksloven, ble likevel Flåm Utvikling AS frifunnet for alle krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.