*Nettavisen* Nyheter.

Mistenker bensinsamarbeid

Foto: (Scanpix)

Bensinprisen er høyest på mandager, og forskere ved NHH mistenker at oljeselskapene driver ulovlig prissamarbeid.

27.03.08 23:03

En omfattende undersøkelse med over 28.000 observasjoner over fem år, viser at bensinprisene er klart høyest på mandager.

Priskoordinering?
Mandagsprisene er en gullgruve for selskapene, og to forskere ved Norges Handelshøyskole i Bergen mistenker oljeselskapene for å koordinere prisen:

- Selskapene trenger en slik koordinering mot en dag. Hvis selskapene hadde hatt hver sin dag med høy pris, så hadde det ikke fungert, sier Øystein Foros, førsteamanuensis ved NHH til TV 2 Nyhetene.

Avviser samarbeid
For fire år siden var bensinprisen imidlertid høyest på torsdager. Siden mønsteret endret seg fra torsdag til mandag, har fortjenesten til oljeselskapene økt med 15-20 prosent. Foros og kollega Frode Steen mener mandag er god dag for høye bensinpriser.

Oljeselskapene avviser imidlertid på det sterkeste at det foregår et prissamarbeid.

- Det er ingen samordnet opptreden i det norske markedet, og vi har selvsagt ingen kommunikasjon med våre konkurrenter om pris, sier Knut Hansen, informasjonssjef i Statoil Norge AS til kanalen.

Ser et mønster
Professor Frode Steen mener likevel det foregår et samarbeid.

- Vi ser et mønster, og vi sier det er uheldig for konsumentene og for konkurransen. Hvorvidt det er ulovlig, er opp til andre instanser å avgjøre, sier Steen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag