Gå til sidens hovedinnhold

Mistenkte Aker for avlytting

NA24-TV: Odin Forvaltning mistenkte Aker og Røkke for ulovlig avlytting i forbindelse med oppkjøpet av Kværner i 2001. Det avsløres i en hemmelig politirapport.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Høsten 2001 var den norske industrigiganten i hardt vær, og selskapet var på randen av konkurs. Kjell Inge Røkke kjemper mot den russiske oljemagnaten Michael Khodorkovskji om å få kontroll over det hardt rammede selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Småaksjonærer, ansatte og ledelsen i Kværner gjør alt for å unngå Røkke, og velger redningsplanen til den russiske oljemilliardæren. Kjell Inge Røkke blir parkert på sidelinjen. Dette er bakgrunnen i en oppsiktsvekkende reportasje på TV 2 Nyhetene mandag kveld.

Se hele TV 2-innslaget på Sumo

- Mistanke om overvåking
I 2001 eide Odin Forvaltning rundt 7 prosent av aksjene i Kværner, og de sto ikke på Røkkes side i kampen om det norske industriselskapet.

Ifølge TV 2 la Odin planer på sitt styrerom, nær Aker Brygge, om hvordan de skulle hindre Røkke i å få kontroll over selskapet. Men høsten 2001 slår ledelsen i Odin Forvaltning alarm: De frykter at styrerommet er avlyttet.

Dette fremgår av den hemmeligstemplede politirapporten TV 2 har fått tilgang til. Rapporten, som er datert april i år, er utarbeidet av strategisk stab ved Oslo politidistrikt. Der står det:

«Blant annet skal det vært mistanke om at (et navngitt sikkerhetsselskap) i 2001 avlyttet styrerommet til fondsforvaltningsselskapet Odin under sluttforhandlingene om Kværner. Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder», kommer det frem i TV 2-reportasjen.

Bred rapport
I nærmere to år har politiet jobbet med den hemmelige politirapporten. Ifølge TV 2 skal det finnes hundrevis av sider med underlagsmateriale. Rapporten er laget i samarbeid med Politiets Sikkerhetstjeneste, Forsvarets Sikkerhetsavdeling og svenske politimyndigheter, melder TV 2.

Toppsjef i Odin Forvaltning, Leif Ola Rød, bekrefter ovenfor TV 2 at de mistenkte overvåking.


Se intervjuet med Leif Ola Rød i Odin:

188906

I politirapporten står det følgende:

«Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke, hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder. Etter en rekke mottiltak og undersøkelser fikk Odin bekreftet sine mistanker, men valgte å ikke anmelde saken.»

I rapporten fremkommer det at undersøkelser som ble tatt i etterkant av hendelsene, at operasjonen ble utført med personell fra de engelske spesialstyrkene SAS.

Trekker opplysninger
Etter at TV 2 begynte å jobbe med saken fikk TV-kanalens ansvarlige redaktør et hemmeligstemplet brev fra politiet i Oslo, opplyses det.

I brevet fremgår det at «(...) politiet etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om regelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer.»

Se intervjuet med politiinspektør Bjørn Vandvik:

188908

Uforstående
Akers konserndirektør Geir Arne Drangeid skriver i en e-post til TV 2 at de stiller seg helt uforstående til påstandene fra politirapporten.

- Vi stiller oss fullstendig uforstående til disse påstandene. Historien er vel det beste beviset på at vi slett ikke visste mer enn andre, skriver Drangeid.

Politiet i Oslo har også gitt beskyttelse til tjenestemenn som følge av denne saken. Årsaken er at det skal ha kommet trusler både mot politifolk og journalistene i TV 2 som har jobbet med saken. Politiet anså truslene som så alvorlige at de innkalte ledelsen i TV 2 til et møte hos visepolitimesteren, melder TV 2.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer