RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mister jobben etter onaniavhør

Sist oppdatert:
En politimann (48) er fradømt stillingen sin etter å bedt en kvinne onanere på kontoret hans.

Det slår dommen fra Follo tingrett fast.

«Det er tale om seksuelle handlinger i det nedre område for hva som anses som en seksuell handling. Overtredelsene må likevel karakteriseres som alvorlige når disse er begått av en polititjenestemann i tjeneste», står det i dommen.

Den tiltalte 48-åringen anket dommen på stedet da han fikk den forkynt mandag.

- Han fastholder at han ikke har gjort noe straffbart i forbindelse med disse forholdene, sier hans advokat Erling O. Lyngtveit til Nettavisen.

- Seksuelt krenkende adferd
Politimannen befølte ifølge dommen to kvinner under en avhørssituasjon i Ski.

Den ene av kvinnene (38) oppsøkte politiet for å anmelde sin samboer for trusler. Mens han avhørte kvinnen, masserte politimannen kvinnen på skulderene i et forsøk på å trøste henne, og førte samtidig hånden innenfor klærne hennes mot brystene. Samtidig stilte han nærgående spørsmål om henne og samboerens seksuelle adferd.

I tillegg skal han, ifølge kvinnen, ha sagt til henne at hun kunne kle av seg på kontoret hans og onanere mens han så på, noe Follo tingrett finner bevist.

38-åringen sa i retten at hun etter dette fryktet at hun skulle bli voldtatt av mannen.

Den andre kvinnen, (25) forklarte i retten sier han knadde brystene hennes under en ransakingssituasjon.

- Han tok et grepa tak, sa 25-åringen i retten.

«Tiltalte er funnet skyldig i å ha utført to tilfeller av seksuelle handlinger overfor to kvinner og dessuten et tilfelle av seksuelt krenkende adferd overfor en av disse kvinner», heter det i dommen.

- Må ha tillit
Follo tingrett etten påpeker i dommen at politiet er avhengig av tillit og autoritet for å kunne utføre sine funksjoner i samfunnet.

«Dette vil det være vanskelig å opprettholde dersom en person får fortsette i politiet etter å ha begått slike straffbare forhold i tjenesten som tiltalte nå dømmes for», skriver tingretten.

Retten mener politimannen har gjort seg skyldig i utilbørlig opptreden og dermed forsettelig har gjort seg skyldig i grov uforstand i tjenesten.

Advokat Lyngtveit opplyser at hans klient er svært skuffet over dommen.

- Liker å trøste
48-åringen forklarte i Follo tingrett hvordan han flere ganger hadde forsøkt å ta seg av personer som kom til politiet som var i en vanskelig situasjon, ved å gi dem omsorg og trøste dem.

- Jeg liker å ta på folk, sa han i retten.

Men 48-åringen har nektet for å ha gjort noe upassende mot kvinnene, og har hevdet at den ene kvinnen var veldig sexfiksert.

Politimannens overordnede gav ham forbud mot å berøre kvinner på noen som helst måte. Likevel valgte politimannen ved to anledninger altså å berøre kvinner i forbindelse med avhør.

I dommen peker Follo tingrett på flere tilfeller der andre kvinner har forklart at de har vært utsatt for handlinger fra politimannen som har føltes grenseoverskridende. Han skal ifølge dommen ved en tre, fire anledninger ha lagt hånden på låret til en kvinnelig politibetjent mens de var ute og kjørte.

Han ble også innrapportert til sin sjef av en annen kollega som ikke lenger orket å høre på det hun karakteriserte som griseprat omkring seksuelle detaljer i en grov sedelighetssak han jobbet med.

Ikke fengsel
Påtalemyndigheten ved Spesialenheten hadde lagt ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og fradømmelse av stilling, men Follo tingrett valgte å kun ta tilfølge det siste punktet.

- Det viktigste spørsmålet er jo fradømmelse av stillingen, og retten dømt han til tap av stillingen. Det synes jeg er riktig, sier Martin Welhaven, assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, til Nettavisen.

- Når det gjelder det øvrige, er dommen nylig avsagt. Vi vil sette oss inn i den og vurdere om vi eventuelt skal anke, legger han til.

Retten mener man ikke kan ta hensyn til at en fradømmelse av stillingen vil ramme tiltalte hardt.

«Etter rettens vurdering er de handlinger og den adferd som ligger til grunn for domfellelsen uforenlig med fortsatt tjeneste som politibetjent, og hensynet til tiltalte må i et slikt tilfelle vike for de allmenne hensyn som gjør det nødvendig å fradømme ham stillingen», står det i dommen fra tingretten.

De mener det ikke er behov for noen ytterligere straff.

«Når tiltalte fradømmes stillingen, finner retten at det ikke er grunn til å idømme annen straff ved siden av», heter det.

- Med de bevisresultat som retten har falt ned på, er reaksjonen helt i tråd med min subsidiære straffeutmålingsprosedyre. Jeg sa der at dersom en ikke kommer utenfor fradømmelse av stilling, er det så vidt alvorlig at det ikke burde gis noe straff utover det. Det har retten sagt seg enig i, sier politimannens forsvarer, advokat Lyngtveit.

Politimannen har også tildligere stått tiltalt for beføling av fem kvinner i forbindelse med sitt arbeid som politimann. Det skal ha skjedd våren 2004 til våren 2005, men 48-åringen ble frifunnet i tingretten. Ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett i februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere