RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mister omsorgen for barna

Sist oppdatert:
Svanhild Jensen tapte kampen om omsorgen for sine barn. Lagmannsretten begrenser også samværsretten.

Svanhild Jensen har tapt ankesaken i Nord-Hålogaland lagmannsrett. Dommen begrenser også samværet med barna til seks ganger i året. To av lagrettens sju dommere ville ikke frata Jensen omsorgen for barna. Dommen vil trolig bli anket til Høyesterett.

Siden april har 24 år gamle Svanhild Jensen kjempet for å få tilbake omsorgen for sine to barn. Barnevernet i Kvænangen kommune, fylkesnemnda og tingretten mener hun ikke er skikket til å sikre døtrenes helse og utvikling.

- Uriktig dom
- Vi mener det er en uriktig dom. Ut fra det jeg har fått lese foreløpig siterer dommen opp og ned fra barnevernet hva som er blitt sagt av de sakkyndige. Det er kun lagt vekt på denne sidens fremstilling. Vi har brukt mye tid på å tilbakevise dette, men det har ikke retten vekt på, sier Jensens advokat, Anette Lilleengen, til TV 2 Nettavisen. Hun sier at Jensen nå vil anke saken til Høyesterett.

- Svanhild har vært en god omsorgsperson for barna og ønsker å være det videre. Det er hva denne saken dreier seg om, sier hun.

Lilleengen sier at Svanhild har vært forberedt på utfallet, men tar likevel dommen svært tøft.

Mer enn IQ
- Nå har lagmannsretten stadfestet avgjørelsene som fylkesnemnda og tingretten kom til. Vi mener at dommen er svært grundig og at den er riktig. Den har fått med seg mange av forholdene som er sentrale i saken, sier advokat Ulf Hansen som er prosessfullmektig for Kvænangen kommune.

Svanhild Jensen har siden april kjempet mot barnevernet i Kvænangen som mener hun ikke er i stand til å ha omsorgen for sine barn. Saken fikk stor offentlig interesse da lav IQ ble trukket fram som en årsak til at hun ikke var omsorgsdyktig.

- Dette dreier seg om vesentlig flere ting enn IQ. Lagmannsretten presiserer det vi har sagt hele tiden: Man tar ikke barna fra foreldrene på grunn av en IQ-test, men ut fra hvordan man ivaretar omsorgen for barna. Vi mener å ha dokumentert at hun ikke kan ta vare på barna. En evnetest kan bare være en forklaringsfaktor for hvorfor det er slik, sier Hansen.

TV 2 Nettavisen har mottatt dommen fra Hålogaland lagmannsrett. I den 38 sider lange dommen legger retten vekt på Jensens manglende evne til å gi barna nok opppmerksomhet, og å sette grenser. Retten fokuserer også på at barna har levd i et hjem preget av rusproblemer.

Forhold til menn
Hansen ønsker ikke å gå i detalj på hvorfor Jensen er uskikket som omsorgsperson. I retten ble hennes forhold til menn med rusproblemer trukket fram som en faktor.

Barnevernet i Kvænangen kommune hentet barna 2. april i år. Siden da har ikke Jensen hatt samværsrett med døtrene på halvannet og tre år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere