Mistet beinet - beholdt livet

KREFTEN TOK BEINET: Selma Pedersen er sjeleglad over å kunne fortelle at hun endelig er kreftfri - etter tre års kamp.

KREFTEN TOK BEINET: Selma Pedersen er sjeleglad over å kunne fortelle at hun endelig er kreftfri - etter tre års kamp. Foto: Bjørn Inge Rødfoss (Romerikes Blad)

Selma hadde fått det hun trodde var et insektsstikk på leggen.

30.06.14 07:53

EIDSVOLL (Romerikes Blad): Kulen Selma Pedersen trodde var et insektsstikk på leggen klødde og ble ikke borte. Måneder senere måtte beinet amputeres under kneet. – Gi aldri opp. Kjemp så lenge du kan, sier Selma til RB i dag.

Se saken i Romerikes Blad

Langt nede

Hun har vært langt nede. Nesten så langt det er mulig å komme.

Det startet etter en sydentur sommeren 2011. Selma hadde fått det hun trodde var et insektsstikk på leggen. Men det ville ikke gro.

Selma, som har ektemann, tre barn og barnebarn, har fagbrev som renholder og arbeider til daglig i Eidsvoll kommune. Plutselig ble livet snudd helt opp ned. Kulen hun hadde på venstreleggen viste seg å være noe helt annet enn et insektsstikk.

Fjernet kulen på beinet

– Jeg tenkte ikke noe mer på det, men den ble ikke borte. Jeg fortsatte å klø, og den begynte å forandre seg. Etter flere måneder var den der fortsatt. Jeg viste den til min fastlege, som ikke kunne si noe om den, men anbefalte meg å fjerne den fordi den ikke var noe pen å se på, sier Pedersen.

Sommeren 2012 fikk hun kulen på venstrebeinet fjernet på en privatklinikk som hadde avtale med Helse Sør-Øst.

– Fire uker senere ble jeg oppringt av legen på privatklinikken. Han hadde fått svar på prøven. Den viste at det var kreft i huden, og jeg måtte komme inn samme dag for å fjerne mer i samme området, sier hun i dag.

RULLESTOL: Selma Pedersen har også fått en rullestol som hun kan bruke. Foto: Bjørn Inge Rødfoss (Romerikes Blad)

Opp mot 60-70 prosent av alle som får en kreftdiagnose i dag er i live 5 år etter diagnosen.For 20 år siden var samme tall cirka 30-40 prosent (se egen sak på neste side).

Aggressiv hudkrefttype

To uker etter at Selma Pedersen hadde fått fjernet kulen, fikk hun endelig svar på hva det var. Det miste seg å være en merkelcellekarsinom – som er en sjelden og aggressiv hudkrefttype.

Selmas fastlege henviste henne til sykehuset for videre utredning med tanke på mulig spredning. Til slutt var det Rikshospitalet som tok henne inn.

Det skjedde fem uker etter at hun hadde fått kreftbeskjeden. Der ble hun operert to ganger med hudtransplantat, og ble værende i tre uker før hun fikk reise hjem.

Etter CT på én av de ukentlige kontrollene på Rikshospitalet ble hun hasteinnkalt til Radiumhospitalet.

Oppdaget spredning

Det var oppdaget spredning med metastaser på indre organer, og Selma ble satt på cellegiftkur. Før jul i 2012 fikk hun sjokkbeskjeden.

– De skulle gjøre alt de kunne for at den korte tiden jeg hadde igjen skulle bli så smertelindret som mulig. Dette var rett før jul. Jula ble en enorm påkjenning for oss og alle rundt oss.

Heldigvis viste det seg å være en feildiagnose. Ved nærmere undersøkelser av lymfekjertler i lysken fant legene ut at det de hadde oppdaget på indre organer var sarkoidose – som er en betennelsestype som kan ramme ulike organer.

Nye kuler dukker opp

I tiden etterpå har hun kjempet mot kreften. På venstreleggen dukket det opp nye kuler, og 1. april ble det amputert bort. Nå – snart tre måneder etterpå – er hun endelig erklært kreftfri.

– Jeg har mistet beinet, men beholdt livet. Det er jeg evig takknemlig for. Nå gleder jeg meg bare til å begynne å gå med protesen, sier Selma Pedersen.

Se flere saker i rb.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag