RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistet datteren - gir råd til McCann

Sist oppdatert:
Norske Torunn mistet barnet sitt. Her er hennes råd til Madeleines foreldre.

8. august i år var det 26 år siden Marianne Rugaas Knutsen (7) gikk til nærbutikken i Risør for å kjøpe godteri. Siden har ingen sett henne.

3. mai i år forsvant britiske Madeleine McCann (4) sporløst fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz i Portugal. 139 dager senere har ikke politiet ett eneste konkret spor etter den fire år gamle jenta. Foreldrene har status som mistenkt, men bedyrer hardnakket sin uskyld.

- Vet hva de sliter med
Fra hjemmet i Risør har moren til Marianne, Torunn Rugaas, fulgt Madeleine-saken fra dag til dag gjennom hele sommeren. Hun vet alt om det å miste et barn.

- Jeg blir veldig engasjert når jeg leser om McCann-familien. Jeg vet så altfor godt hva foreldrene sliter med, sier Torunn til Nettavisen.

Flere personer har vært mistenkt og siktet i forbindelse med Marianne-forsvinningen. Men ingen er dømt i saken. 26 år etter at Marianne gikk av gårde hjemmefra for å kjøpe godteri, er saken fremdeles et eneste stort mysterium.

- Kommer ikke over det
For Torunn tok det ett år bare å komme over sjokket over at datteren var borte.

- Så lang tid tok det før jeg kom til meg selv igjen, sier hun.

- Hvordan kommer man over det å miste et barn?

- Det er ikke noe man kommer over. Man bearbeider det ikke, man lærer i stedet å leve med det. Vi mennesker er tøffe – vi kommer oss videre. Men alle gjør det på sin måte, svarer Torunn. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Madeleine-saken har utviklet seg til å bli en mediesak av enorme dimensjoner. Kameralinser følger hver minste bevegelse Kate og Gerry McCann gjør i det offentlige rom.

Torunn opplevde også mediekjøret – om enn av et helt annen kaliber. Også i denne saken spekulerte media i hva som hadde skjedd med hennes syv år gamle datter, noe tobarnsmoren opplevde som en enorm belastning.

- Forfølges av media
I Madeleine-saken har den ene spekulasjonen avløst den neste. Foreldrene skal ha dopet ned sine tre barn, Madeleines DNA skal ha blitt funnet i bagasjerommet på familiens leiebil og likhunder skal ha markert i ferieleiligheten der Madeleine var før hun forsvant.

Teoriene om alt fra at Madeleine har blitt lagt i en bag og dumpet på sjøen til at hun er brent i et dyrekrematorium i nærheten, har blitt lansert i media.

Alle ryktene og spekulasjonene opprører Torunn.

- Det verste er: Tenk om foreldrene ikke har noe med sin datterens forsvinning å gjøre. Da blir alle disse spekulasjonene en enorm ekstrabelastning.

Selv orker hun ikke lese alt som står om Madeleine-saken. Til det blir hennes egen datters forsvinning for nær.

- Men det virker som det er mye rykter i denne saken og at det er pressen som lager disse ryktene. Media forfølger de stakkars foreldrene – det er stygt gjort. Jeg skulle ønske at pressen kunne roet seg og latt politiet jobbe med sitt. Det ville gitt foreldrene litt fred oppe i det hele, sier Torunn.

Hun klandrer ikke bare media, men også portugisisk politi.

- Politiet vil ha et svar. De trenger en gjerningsmann. Jeg tror det er derfor de har gått ut og kastet mistanke over foreldrene.

- Tvillingene holder dem oppe
Da Marianne forsvant, leste Torunn mange bøker om selvutvikling.

- Det var det eneste konkrete jeg gjorde. Jeg var så heldig å bo i en liten by som Risør. Jeg ble tatt godt vare på av folk.

- Hvordan kom du deg gjennom dagene i tida etter at Marianne forsvant?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg hadde en datter på fire måneder. Da kan man ikke bare legge seg ned og gi opp, svarer Torunn.

Hjemme i Leicester i England har Kate og Gerry et stort apparat av venner og familie rundt seg, som bistår familien med alt fra Madeleine-kampanjer, pressehenvendelser og pass av tvillingene.

For Kate og Gerry McCann har tvillingene Sean og Amelie (2) å tenke på midt oppe i alt det vonde.

- Tvillingene holder dem oppe. Det er dem Kate og Gerry lever for nå, tror Torunn.

- Kos med barna
- Hva er ditt råd til Kate og Gerry for å komme igjennom den vanskelige tiden?

- De må kose mest mulig med barna sine. Og skjerme seg så godt som mulig fra pressen - la være å lese aviser og se på tv.

Hun håper de en dag får svar på hva som skjedde med Madeleine.

- For det verste er å ikke vite, sier Torunn.

- Hva tror du skjedde med din egen datter?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg har ikke tillatt meg selv å tenke i de baner. Det er en måte å skjerme meg selv på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere