RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobberne ble skremt

Sist oppdatert:
Alt bråket rundt LO-lederen har ført til at mange mobbere ikke lenger tør å plage sine kolleger.

Flere hundre arbeidstakere som føler seg trakassert tar årlig kontakt med organisasjonen Stopp JobbMobben.

Og telefonen har ikke stått stille siden Ingunn Yssen offentlig beskyldte LO-leder Gerd-Liv Valla for mobbing.

-Klart signal til mobberen
Ofrene forteller at mobberne nå er blitt skremt.

- Når man ser at en så mektig dame blir avslørt, så er det klart at det gir et signal til trakassøren om at det også kan skje vedkommende selv, og med de konsekvensene det da kan få, sier daglig leder Mailis Haugerud i Stopp JobbMobben til TV 2 Nyhetene.

Medieoppmerksomheten rundt personalsaken i LO gjorde at flere mobbeofre opplevde sin sak på ny. Men konflikten har også hatt en positiv effekt for noen.

- Nå har vi fått et skarpt, skarpt lys mot mobbing. Hvis jeg var en trakassør så ville jo jeg være fryktelig redd for at det jeg drev med skulle bli avslørt, og kanskje begynt å gå litt mer forsiktig i korridorene, sier Haugerud.

- Blitt lettere å stå imot
Professor i psykologi Ståle Einarsen forsker på mobbing og destruktiv lederstil. Han mener Yssen-Valla-konflikten kan hatt en effekt på ledere som mobber.

- Det er mulig at folk som ellers har en autoritet nå har besinnet seg, og at det er blitt lettere å stå imot og påtale slik lederadferd, sier Einarsen til TV 2 Nyhetene.

Saken kan også ha påvirket dem som opplever mobbing på arbeidsplassen.

- Mange har nok følt en personlig oppreisning med at en sånn sak får så stor medieomtale og at så mange mennesker tar avstand fra den type adferd i organisasjoner. Og så tror jeg dette også har bevist behovet for en ryddig og ansvarlig konflikthåndtering, sier Einarsen.

For det er liten tvil, Valla-saken har satt mobbing i arbeidslivet på dagsorden.

- Det er klart alt som kan bidra til at vi reduserer mobbing i arbeidslivet vil være en god ting. Så hvis det kan bli resultatet av denne ellers tragiske saken, så ville det vært bra, sier professoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere