Mobbes til selvmord på jobb

Foto: (scanpix)

Forskere frykter at opp mot 100 norske arbeidstakere hvert år velger å ta sitt eget liv som følge av mobbing på arbeidsplassen.

Det skriver Adresseavisen onsdag. Tallet bygger på en svensk undersøkelse der så mange som 20 prosent av antallet årlige selvmord er relatert til forhold på jobben. Basert på norske tall kan det bety at over 100 norske selvmord skyldes forhold på arbeidsplassen.

–Det er sjelden eller aldri én årsak til at noen velger å ta sitt eget liv. Derfor er det vanskelig å si eksakt hvor mange selvmord som er forårsaket av forhold på arbeidsplassen, sier overlege Ingrid Sivesind Mehlum ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Hun synes at 20 prosent arbeidsrelaterte selvmord virker mye sett med norske øyne, men hun er ikke i tvil om at selvmord som følge av mobbing på jobben forekommer.

I en større undersøkelse blant fagforeningsmedlemmer oppgav hele 40 prosent av dem som ble mobbet på jobben, at de ofte hadde tanker om at livet ikke var verdt å leve. Kun 7 prosent av dem som ikke ble mobbet sa det samme.

Professorene Stig Berge Matthiesen og Ståle Einarsen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen gjennomførte for noen år siden en omfattende kartlegging av mobbing på arbeidsplassen. Her kom de fram til at 5 prosent av arbeidsstokken, dvs. 100.000 personer, av og til eller oftere opplever mobbing.

–40.000 av disse er hardt rammet og ganske «utslått», sier Einarsen, som påpeker at omfanget er usikkert.

I Statistisk sentralbyrås Levekårsundersøkelser fra 2000 kom det frem at rundt 40.000 arbeidstakere følte seg mobbet. Her omfattet imidlertid spørsmålet kun mobbing fra kolleger. Senere undersøkelser har vist at ledere kan være blant dem som mobber mest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.