*Nettavisen* Nyheter.

Mobilbruk kan bli dyrere

På grunn av nye internasjonale regler, tror eksperter at det kan bli dyrere å ringe med mobilen.

18.05.06 08:49

Fra 2007 vil EU forby de eksisterende internasjonale roaming-avtalene for mobilbruk. EU ønsker ikke at det skal være dyrere for EU-borgere å bruke telefonen i et annet EU-land. Det vil også ha effekt for EØS-landene, og dermed Norge.

Innenlandspriser går opp
Bransjeforeningen GSM Association (GSMA) anslår at dette vil påføre mobiloperatørene et samlet inntektstap på over 4,3 milliarder kroner med mindre prisene for innenlandssamtaler skrus opp, skriver Computerworld.

Det faktiske fortjenestetapet skal være på rundt 2,3 milliarder euro – og for enkelte operatører opp mot 20 prosent.

Har tro på tallene
- Jeg har ikke problemer med å akseptere dette tallet. Roaming utgjør kanskje ti prosent av omsetningen til Telenor, så det er nok et realistisk tall, hvis man ganger opp. Telenor betjener jo bare en million abonnenter, som er lite i europeisk sammenheng, sier analytiker Christer Nilsson i Teleplan til Computerworld.

GSMA tror at mobilprisene nå vil skrus opp syv prosent for å kompensere for tapet på grunn av utenlandsprisene.

Telenor skeptiske
Telenor på sin side har ikke noe tro på dette.

- Det har vi ingen planer om. Vi er heller ikke sikre på at det blir så stort inntektstap. Nordmenn ringer mye mer i utlandet enn utlendinger ringer hos oss, og derfor ser ikke totalbildet så ille ut for oss. Vi er ikke med på noe hylekor, sier Atle Lesssum, informasjonssjef i Telenor.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.