*Nettavisen* Nyheter.

Møkkaveier gjør Norge til turist-taper

Foto: MARIT HOMMEDAL, Scanpix

Norge taper turistkampen med nabolandene, viser en stor internasjonal studie. Mye av årsaken er dårlig utbygd transportnett.

05.03.08 07:40

- Det er fint med fjorder og fjell, men det hjelper ikke når det er et helvete å komme dit, sier visepresident Karl Høie i Booz Allen Hamilton, Norge.

For andre år på rad har Det internasjonale konsulentselskapet laget Global Travel & Tourism Competitiveness Report (ekstern lenke) der de undersøker turistnæringens konkurransekraft i 130 land.

Norge havner totalt på 17. plass sammenlignet med de 130 landene.

- Det er ikke dårlig, men det er vel ikke så interessant for Norge å sammenligne seg med Botswana (på 87. plass red. anm). De vi konkurrerer med er relativt sett enda bedre enn oss, sier Høie.

Sist i Norden
Over Norge på lista ligger altså Sverige på 8. plass, Danmark på 13. plass, Finland på 12. plass og Island på 11. plass. Det betyr at når turister har bestemt seg for å reise til Skandinavia, så er Norge det landet de gjerne ikke velger - til tross for fjorder og fjell.

- Svenskene har investert mye, mye mer i vei og jernbane. Det er en veldig viktig medvirkende årsak, sier han.

Nå er det totalt 60 variabler som landene har blitt målt ut ifra. Norge kommer godt ut på veldig mange, og kommer derfor totalt sett høyt opp. Blant de viktige faktorene som gjør et land konkurransedyktig som turistland, er satsing på økoturisme.

- Norge er blant de beste land i verden til å inkludere og utvikle turismen innenfor rammene av global bærekraftig utvikling. Dette er blitt en stadig viktigere konkurransefaktor når verdens turist- og reisebransje velger reisemål og destinasjoner i det globale turistmarked.

Natur trekker
Blant andre faktorer som betyr noe, er graden av utslipp, forsøpling, støyforurensning, skånsom bruk av naturressurser, nasjonal lovgivning, landenes helse- og sikkerhetssituasjon og lokale priser.

Prisene er en minusfaktor for Norge. På plussiden har vi mye uberørt natur å ta av, men som altså er litt vanskelig å komme til.

- For turister er tidsfaktoren veldig viktig. De har ofte begrenset med tid. Da er transportmulighetene viktig, sier Høie.

- Uten at jeg har lest rapporten, så må jeg si at konklusjonen forundrer meg litt. Du kan si mye om avstander, men det vi opplever som en hemsko for norsk reiseliv er flyruter. Det er for dårlig flykapasitet og manglende direkteruter fra sentrale markeder, sier fagsjef Bjørn Ketilsson i NHO Reiseliv til Nettavisen.

- En annen stor hemsko er den sterke krona som gjør det dyrt for turister å feriere i Norge, samtidig som det blir tilsvarende gunstigere for nordmenn å feriere i utlandet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.