RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mona (30) fikk skrue i hjernen

Sist oppdatert:
For fire år siden ble Monas liv snudd opp ned da en sivilarbeider skrudde en skrue inn i hodet hennes.

(iBergen.no) En 30 år gammel mann som jobbet som sivilarbeider ved nevrokirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus møter i Bergen tingrett den 10. desember tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse - fire år etter det fatale inngrepet.

Mannen skrudde en skrue 2,5 centimeter inn i Monas hjerne. Han hadde medisinsk embetseksamen, men skulle ifølge tiltalen under ingen omstendighet ha utført behandling av pasienter, siden han bare hadde midlertidig lisens.

Varig hjerneskade
Saken har snudd opp ned på livet til den tidligere svært aktive 30-åringen. Hun fikk en alvorlig hjerneskade.

- Dette har kostet meg og familien min mye. Nå er jeg bare glad for at saken kommer opp for retten. Det har vært fire års kamp, sier Mona til iBergen.no.

HER TRAFF SKRUEN: Her ser man infeksjonen i Monas hjerne, etter at skruen ble skudd 2,5 centimeter inn i hjernen.

Hun understreker at hun ikke vil fordele noen skyld i saken, og sier at det nå blir opp til retten å avgjøre hva konsekvensene skal bli.

Hendelsen fant sted den 18. september 2003. Mona var inne på etterkontroll for å stramme noen skruer på en såkalt halovest som var blitt skrudd inn i kraniet hennes. Stativet skulle sikre at nakken grodde stabilt etter hun fikk nakkebrudd på fire steder sommeren 2003.

Skrudde inn i hjernen
Mannen strammet først inn tre skruer, ifølge tiltalen. Da den fjerde skruen ble strammet, merket han ingen motstand. Han fortsatte dermed å skru inn skruen. Da Mona ble undersøkt etter hendelsen, viste det seg at skruen var blitt skrudd gjennom kraniet, gjennom hjernehinnen og ca. 2,5 centimeter inn i hjernen.

Konsekvensene var store. Hun ble påført varige hjerneskader.

- Jeg fikk hjernehinnetebetennelse, måtte gjennom flere operasjoner og fikk epilepsi. Jeg har måttet ta mye medisiner - kort sagt alt som følger med å ha fått en slik skade, forteller hun.

Ute av arbeidslivet
Hittil har hun vært 50 prosent ufør. Nå er 30-åringen, som tidligere også blant annet var politisk aktiv, på vei til å bli 100 prosent ufør.

- Nå må jeg innse at jeg er så syk at jeg ikke kan jobbe mer. Jeg har gått fra å være ung og aktiv til ung og inaktiv, sier hun.

30-åringen har barn, og har mer enn nok med dét. Før det skjebnesvangre skjedde jobbet hun som dataprogrammerer. Det klarer hun ikke lenger.

Erkjenner ikke straffskyld
- Jeg har ingen jobb å gå tilbake til. Slik det er nå har jeg gode dager, og jeg har dårlige dager. Det er ikke lett å få jobb når man ikke vet hva dagen bringer, sier hun til iBergen.no.

Advokat Nicolay V. Skjerdal forsvarer den tiltalte 30-åringen. Han er ordknapp om tiltalen og den forestående rettssaken.

- Han kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Dette er en tragisk sak, som naturlig nok også er en belastning for min klient, sier han.

Les flere saker fra iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere