Mona Juul: - Lot oss ikke bruke

Foto: Ole Walberg (Scanpix)

Mona Juul avviser påstanden fra Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage om at hun og de andre norske forhandlerne under Oslo-prosessen lot seg bruke av Israel.

26.04.04 08:01

I rapporten ”Peace Making Is a Risky Business” hevder Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage at Norges rolle i Oslo-prosessen var preget av et altfor nært forhold Israel. Fafo-direktør Terje Rød-Larsen, UD-diplomaten Mona Juul, statssekretær Jan Egeland og utenriksminister Johan Jørgen Holst lot seg alle bruke av Israel, hevder Henriksen Waage.

- De var oppslukt av tanken på å kunne bidra til fred i Midtøsten, hevder hun overfor TV 2 Nettavisen.

Mona Juul, som i dag er ambassadør ved ambassaden i Tel Aviv, avviser anklagen.

- Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Det forutsetter at palestinerne ikke var i stand til å ta vare på sine egne interesser. Hadde vi på noe punkt i prosessen gått Israels ærend, hadde PLO sagt fra om det. Men det kom aldri noen anklager, sier Mona Juul til TV 2 Netttavisen.

- Det var PLO som ba oss om hjelp til å sette opp en kontakt med Israel. Hvis noen skulle ha lurt noen inn i dette, står det i strid med hvem som startet prosessen, fortsetter hun.

Arafat
I rapporten hevder Henriksen Waage at Israel valgte Norge som en tilrettelegger fordi Norge ikke kunne sette makt bak kravene på samme som USA kunne. Dermed håpet Israel på å få gjennom flere av sine krav.

Mona Juul peker på at nøkkelen til å få til en løsning var å få PLO i tale. På dette tidspunktet var Arafat or resten av PLO-ledelsen fortsatt i eksil i Tunis. USA insisterte likevel på å forhandle med palestinske representanter fra Vestbredden og Gaza.

- Etter hvert oppdaget både vi og israelerne at det bare var skuespill, og at PLO trakk i trådene uansett, sier Juul.

Presset aldri
Hun hevder Norge aldri presset palestinerne til å godta israelske krav.

- Vi ga våre vurderinger til både israelerne og palestinerne av hvor langt den andre parten var villig til å strekke seg. Men det var basert på våre inntrykk, ikke på en meklerrolle. I den grad noen reagerte negativt på en aktiv norsk rolle, gjaldt det israelerne, ikke palestinerne, sier hun.

Hun peker på at palestinerne selv aldri har påstått at de ble presset av Norge.

- Troverdigheten av en slik påstand ville vært atskillig større om de involverte på palestinsk side støttet Henriksen Waage, sier hun.

Kald skulder
Hilde Henriksen Waage hevder at Israel overtalte nordmennene til å holde amerikanerne uvitende om framdriften i Oslo da forhandlingene gikk mot slutten i mai 1993. Juul hevder både israelerne og palestinerne fra da av uttrykte ønske ikke ønsket å involvere USA eller andre.

- På basis av at vi hadde fått en kald skulder fra USA så lenge PLO var involvert, blir det galt å si vi holdt amerikanerne utenfor. Hadde de hatt interesse av forhandlingene eller trodd de førte til noe, hadde de helt sikkert meldt fra, mener hun.

Mona Juul mener utenriksminister Holst var svært bevisst på forholdet til USA.

- Han forbeholdt seg retten til å gi amerikanerne informasjon dersom de mot formodning ville be om det. Det var aldri snakk om at amerikanerne ble ført bak lyset, sier hun.

Liten innflytelse
Mona Juul er enig i at mye kunne vært gjort annerledes for å gjøre Oslo-avtalen mer levedyktig. Men tanken bak forhandlingene var å ta en gradvis tilnærning, understreker hun. Ved å ta tak i de enkleste problemene først, kunne tilliten mellom partene bli styrket og motivere dem til å gå på de tøffere problemene.

- Noen vil si det var helt feil strategi. Men det var slik partene kunne bli enige om da, sier hun.

- Hilde Henriksen Waage kan ha meninger om hva avtalen har bidratt til, om man har kompromisset for mye. Det er en helt annen diskusjon som går på avtalens innhold. Den hadde vi som tilretteleggere veldig liten innflytelse på, mener Mona Juul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.