*Nettavisen* Nyheter.

Monas utrolige bilde

Foto: Mona Brurok

- Jeg trodde ikke det fantes tornadoer i Norge, sier Mona Brurok. Se bildet hun tok.

25.08.06 12:25

Har du et blinkskudd? Skriv til vaktsjef eller send 1984 på mobilen (skriv NATIPS)

Brurok trodde ikke sine egne øyne da hun oppdaget det hun mener var en tornado på himmelen, og kastet seg over mobilkameraet.

Fenomenet kom plutselig fram på himmelen, på et jorde ikke langt fra bilen til Råde-kvinnen.

- Jeg var på vei hjem fra jobb, så jeg ble ganske paff kan du si. Jeg ble rimelig overrasket, for jeg trodde det ikke var slikt i Norge engang, sier Brurok til TV 2 Nettavisen.

... og her er det tropevær

- Svær, tjukk sky
Hun kom kjørende på E6 og var midt mellom Solli og Råde da hun oppdaget fenomenet ved 16.30-tiden.

- Jeg så en svær, tjukk sky og ut av den hang den en svær klump. Plutselig begynte det å røre seg i klumpen, og så kom trakta ut. Den bølget seg nedover, forteller Brurok.

41-åringen sier hun forsto med en gang hva det var hun så.

- Jeg skjønte med en gang hva det var. For jeg så en tornado på tv for et par uker siden. Jeg er ikke i tvil, jeg vet hva jeg så, sier hun.

NYHETER PÅ MOBIL - enkelt og gratis oppsett

- Bygde seg opp
Brurok kastet seg over mobiltelefonen og fikk tatt et MMS-bilde. Dermed fikk hun dokumentert det hun så. (Bildet hun tok ser du øverst i saken).

- Skyen var ganske lave. Jeg så akkurat når den bygde seg opp, men om den gikk ned på bakken så jeg ikke, fortsetter Brurok.

Telefonen har nesten ikke stått stille etter at det ble kjent at hun hadde sett naturfenomenet.

- Jeg begynte å jobbe klokken åtte, og har ikke fått gjort noe særlig. Telefonen ringer hele tida, sier hun, og ler.

- Det er en skypumpe

VG Nett, som omtalte saken først, skrev at det dreide seg om en tornado. Meteorolog Frode H. Korneliussen i Storm Weather Center sier det helt klart ser ut som en tornado.

- Eller iallefall starten på en, sier Korneliussen til VG Nett.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med meteorolog Inge Johannessen i Storm Weather Center.

Han tviler derimot på at det Brurok så var en tornado.

- Det gir feil assosiasjoner og kalle det en tornado. En tornado er mye kraftigere, og det går ikke an å sammenligne med tornadoene i USA. Det er en helt annen verden, sier meteorolog Inge Johannessen til TV 2 Nettavisen.

Han beskriver bygene her i landet som en vits i forhold til det tordenværet man har lenger sør.

Johannessen mener det Brurok så trolig var en skypumpe, noe som ikke er uvanlig i Norge om sommeren. Det er likevel sjeldent at de observeres.

- Det er ikke så sjelden det skjer, men det skjer ofte i fjellet så folk ikke ser det. Det kommer dessuten fort, og det forsvinner fort slik at det sjeldent observeres, sier meteorolog Inge Johannessen til TV 2 Nettavisen.

Gjør sjeldent skade
Skypumper kan også observeres ute på sjøen og langs kysten, men også på innlandet. De kan vare i alt fra minutter til titalls minutter.

- Det oppstår typisk når det er fuktig vær med tordenbyger, ved veldig ustabilt vær. Da kan du får dannet veldig kortvarige skypumper som oppstår fort og forsvinner fort, sier Johannessen.

- Gjør skypumpene noen skader?

- Jeg har hørt at folk har vært i fjellet og observert at trær har blitt blåst ned, men jeg kjenner ikke til at det har vært materielle skader på hus og sånn, sier meteorologen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.