RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Monika-saken: – Umulig å få oppreisning fra staten

Bistandsadvokat Stig Nilsen reagerer etter at Kristina Sviglinskaja ikke får erstatning etter politiets kritikkverdige etterforskning av datteren Monikas død i 2011.
Bistandsadvokat Stig Nilsen reagerer etter at Kristina Sviglinskaja ikke får erstatning etter politiets kritikkverdige etterforskning av datteren Monikas død i 2011. Foto: Paul Sigve Amundsen (NTB scanpix)

Politidirektoratets avslag på å betale moren oppreisning etter politiets mangelfulle etterforskning i Monika-saken, beviser at det er umulig å nå fram med krav overfor staten, sier kvinnens advokat.

Kristina Sviglinskaja ble tirsdag nektet oppreisningserstatning selv om politiet har tatt selvkritikk på manglende etterforskning av åtteåringens død i 2011. Fordi ingen enkeltpersoner i Hordaland politidistrikt er blitt holdt ansvarlig for den feilaktige konklusjonen om at jenta tok sitt eget liv, finnes det heller ingen lovhjemmel for å innvilge kravet om oppreisningen på 200.000 kroner.

– Kristina var kjent med at det er vanskelig å oppnå oppreisningserstatning fra staten for utvist grov uaktsomhet. Politidirektoratets vedtak viser at det i realiteten er umulig å nå fram med krav om oppreisningserstatning overfor staten, skriver advokat Stig Nilsen i en uttalelse til NTB onsdag.

Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja. Politiet mener den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011.

Urimelig
Hordaland politidistrikt har vedtatt et forelegg på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen tjenestemenn har fått noen straffemessige reaksjoner som følge av granskinger i etterkant.

Nilsen sier videre at avgjørelsen demonstrerer et urimelig hull i systemet som strider mot folks rettsoppfatning. Advokaten mener loven må endres slik at skadelidte kan få oppreisning når det begås grove feil i det offentlige.

– Jeg vil derfor i det videre ta kontakt med justispolitikere for at de skal ta opp problemstillingen i Stortinget slik at andre skal slippe å oppleve det som Kristina har opplevd i denne saken, sier Nilsen.

Billighetserstatning
Advokaten sier Kristina Sviglinskaja til nå har fått støtte fra enkeltpersoner. Nå er hun henvist til å søke om billighetserstatning via Statens sivilrettsforvaltning. Der vil hun kunne bli tilkjent en erstatning på opptil 250.000 kroner.

Beslutningen fra Politidirektoratet følger innstillingen til politimesteren i Hordaland. Samtidig beklager direktoratet igjen gangen i etterforskningen av saken og har forståelse for at den medførte store belastninger for Monikas pårørende.

Kristina Sviglinskajas datter, Monika (8), ble funnet død i 2011. Politiet konkluderte med selvdrap. I 2014 ble saken gjenopptatt, og en mann ble siktet for drap på jenta. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere