RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Monolitten-vandaler ikke filmet

Sist oppdatert:
Politiet har få spor etter at Monolitten ble vandalisert. Norges best besøkte turistattraksjon i Vigelandsparken er ikke video-overvåket.

Taggingen ble oppdaget tirsdag morgen, og fagkonsulent ved Vigelandsmuseet Guri Skuggen regner med at taggingen har skjedd mandag kveld eller natt til tirsdag.

Ikke videoovervåket
Vigelandsmuseet har politianmeldt saken, og politiet jobber nå med å finne ut hvem som kan ha utført taggingen, men har få spor å gå etter.

For parken, som med rundt en million besøkende årlig er landets mest besøkte turisattraksjon, er ikke videoovervåket.

Tre steinhuggere brukte 14 år å hugge ut 121 figurer i den 17 meter høye søylen til kunsteren Gustav Vigeland.

«Integrering»
På Monolittens sokkel hadde taggerne sprayet ordet «integrering» med en sjablong.

- Det er umulig å si om de som står bak dette hadde et budskap, eller om svartmalingen bare er ren vandalisme, sier Guri Skuggen til TV 2 Nettavisen.

Ikke varig skade
Vigelandsmuseet fryktet først at landetmerket i Frognerparken var blitt skadet for godt av svartmalingen, men onsdag ettermiddag hadde alle figurene i Vigelands monument fått sin naturlige farge tilbake:

- Vi har heldigvis klart å få bort all malingen, og verken malingen eller rengjøringproduktene som ble brukt har gjort skade på steinen, sier Skuggen.

Trist
Skuggen synes det er leit at folk går løs på nasjonale kunstskatter:

- Vi har opplevd tagging i parken før, men da helst på monumentenes sokler. Malingen kan påføre skulpturene ubøtelige skader, sier Skuggen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere