Monsterbølger på 17 meter

Det blåser så kraftig på Kvitsøy i Rogaland at ordføreren ikke våger oppholde seg på kontoret. Han rapporterte om 17 meter høye bølger i ettermiddag. Her er alt om uværet.

13.01.05 08:43

– Så høye bølger har jeg aldri opplevd før, forteller ordfører Ole Olsen til TV 2 Nettavisen.

Kvitsøy kommune ligger ytterst i Boknafjorden mellom Randaberg og Karmøy i Rogaland, og har for alvor fått merke ”Inga”s herjinger.

Ekstreme forhold
Da klokken var litt over 13 i ettermiddag kom det en bølge vest for Kvitsøy som ble målt til 16,74 meter høy. Klokken 11.30 var snitthøyden på bølgene 7,5 meter – og da måtte ferjene gi opp å legge til kai på Kvitsøy. Et par timer senere var snitthøyden på bølgene målt til 9 meter.

Bølgemåleren er plassert omlag 100 meter fra land, og senderen er plassert på arbeidskontoret til ordfører Ole Olsen. Måleren viser både høyeste bølgetopp og gjennomsnittshøyden på bølgene.

- Måtte forlate kontoret
I dag var ordfører Ole Olsen på jobb på trevarefabrikken han driver sammen med broren. Vinden blåser så kraftig på Kvitsøy at Olsen i perioder ikke våget å sitte bak pulten på kontoret i andre etasje.

- Vinden har tidvis vært så sterk at måtte forlate kontoret. Bygget ristet slik at jeg rett og slett ikke våget å være der. På det verste har vinden blåst i orkan styrke, og gulvet på kontoret beveget seg opp og ned med nærmere en centimeter da det stod på som verst, forteller Ole Olsen til TV 2 Nettavisen.

Øysamfunn isolert
- Vannet har flommet inn over veinettet på Kvitsøy, så det er nesten umulig å kjøre rundt. Ferja måtte gi opp å legge til kai i formiddag, og vi vet ikke når den kommer i gang igjen. De som reiste inn til jobb i Stavanger med ferja i dag tidlig, kommer seg nok ikke tilbake til øya før utpå kvelden. Vi som er igjen på øya er isolert fra omverdenen, men vi håper uværet snart gir seg.

- Har du opplevd verre uvær?

- Jeg kan i hvertfall ikke huske at vi har hatt høyere bølger. Det må i så fall være veldig lenge siden. Når jeg nå sitter og ser utover havet, er det helt hvitt. Vi trodde det verste var over nå, men nå ser det ut til å blåse opp igjen. Dette er helt vilt, rapporterer Kvitsøy-ordføreren, som ikke har fått meldinger om store skader i uværet.

På retur
Like før klokken 19, herjer «Inga» fortsatt langs store deler av kysten.

- På Nordvestlandskysten blåser det full storm og på Sørlandskysten liten storm. Også innover i landet blåser det kraftig i kveld, opplyser vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Børje Johansson, til TV 2 Nettavisen.

Ut på kvelden vil imidlertid stormen stilne.

- Vinden avtar gradvis utover kvelden. Det er heller ikke ventet noe ny storm innover Norge med det første, lover Johansson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag