*Nettavisen* Nyheter.

Mor har vondt - far hører dårlig

Det er store forskjeller på menn og kvinners problemer.

21.11.06 09:23

Kvinner rapporterer om smerter i nakke/skuldre og rygg, mens mannen klager på dårlig hørsel og pusteproblemer. Og dette har i utgangspunktet ikke noe med at mor gjerne står og vasker gulvet mens far så vidt gidder å lette på bena der han sitter i godstolen med stereoanlegget på full guffe.

Undersøkelsen som Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utført i Oslo, tar utgangspunkt i arbeidsrelaterte helseproblemer. I den store helseundersøkelsen svarte 8500 personer på spørsmålet om 11 vanlige helseproblemer. Nesten 60 % rapporterte at de den siste måneden hadde hatt ett eller flere av disse helseproblemene som var forårsaket av arbeidsforhold.

Og resultatene overrasket ikke. De er i samsvar med tidligere undersøkelser og blir forklart med kjente risikofaktorer. Kvinner har dårlig ergonomisk utstyr på arbeid og har mindre muligheter for avslapping og mosjon når de kommer hjem. Kvinner har oftere eksem på hendene enn menn og det forklares med at hendene er hyppig våte eller fuktige i løpet av dagen som kan føre til at de utvikler eksem.

Menns pusteproblemer og dårlig hørsel forklares i undersøkelsen med at de er mer utsatt for støy og forurensinger på jobb enn kvinner. De store kjønnsforskjellene i undersøkelsen gjenspeiler rett og slett de forskjeller som finnes mellom kvinners og menns arbeidsforhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.