Mor og far siktet for bortføring

REPRESENTERER FAREN: John Christian Elden representerer 43 år gamle Mansur Mahashev i barnevernssaken.

REPRESENTERER FAREN: John Christian Elden representerer 43 år gamle Mansur Mahashev i barnevernssaken. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

- Foreldre kan aldri siktes for frihetsberøvelse så lenge de fortsatt har omsorgen, sier advokat John Christian Elden.

11.06.14 22:22

OSLO (NTB): Den tsjetsjenske mannen som er siktet for å ha bortført sine to døtre, risikerte å bli fratatt omsorgsretten for barna allerede denne uka eller neste.

Det opplyser advokat John Christian Elden, som har representert 43 år gamle Mansur Mahashev i barnevernssaken.

Moren til de tsjetsjenske søstrene som ble bortført utenfor Kongsvinger tirsdag, er også siktet for medvirkning til bortføringen, melder NRK.

- Hun ble siktet natt til onsdag i forbindelse med at vi hentet henne inn. Bakgrunnen er at vi mener det er grunn til å tro at begge foreldrene har vært med på dette på en eller annen måte, men vi vet ikke hvilken rolle mor skal ha hatt, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til NRK.

Fattet akuttvedtak

Barnevernet grep inn i saken i desember i fjor. Barnevernet mente de to jentene, seks år gamle Rajana Dudaeva og åtte år gamle Somaja Dudaeva, var utsatt for vold og omsorgssvikt. På bakgrunn av dette fattet fylkesnemnda et såkalt akuttvedtak hvor jentene ble overført til fosterhjem.

SIKTET: Jentenes far, Mansur Mahasev, er siktet og etterlyst etter bortføringen av to søstre i Kongsvinger. Foto: Politiet

Gikk til politiet

Samtidig leverte barnevernet en anmeldelse til Oslo politidistrikt, hvor det ble tatt ut siktelse etter straffelovens paragraf 219 om vold og mishandling i nære relasjoner. Saken er fortsatt under etterforskning.

Ifølge Elden skulle barnevernssaken opp til ny behandling i fylkesnemnda allerede denne uka eller neste.

- Det skulle da vurderes om barnevernet skulle overta omsorgen for barna, sier han til NTB.

- Juridisk sett ikke omsorgsovertakelse

Juridisk sett innebærer et akuttvedtak ikke overtakelse av omsorgen, påpeker han.

Elden mener dette også innebærer at politiet må frafalle siktelsen om ulovlig frihetsberøvelse som ble tatt ut etter bortføringen.

– Foreldre kan aldri siktes for dette så lenge de fortsatt har omsorgen, hevder han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.