RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mor og nyfødt døde

Foto: Birgitte Wisur Olsen /Finnmarken
Sist oppdatert:
Fødsel endte i tragedie ved Kirkenes sykehus.

- Helt uventet og plutselig oppsto det en alvorlig komplikasjon under fødselen. Vi satte i verk de akutte tiltak som man gjør i en slik situasjon. Likevel lyktes vi ikke med å redde livet til mor og barn, sier klinikksjef Ståle Ackermann ved Kirkenes sykehus til Nettavisen.

Ifølge Ackermann var det ingenting som tilsa at mandagens fødsel skulle ende så tragisk.

- Det var ikke mulig å forutse at dette skulle oppstå. Den akutte situasjonen oppsto uten forvarsel. Det var forventet at det skulle bli en helt normal fødsel, sier klinikksjefen.

Det var en relativt ung kvinne fra Øst-Finnmark som døde under fødselen.

- Vi vet ikke årsaken
Sykehuset er foreløpig ikke helt sikre på hva som er årsaken til at komplikasjonene oppsto så plutselig. Klinikksjefen sier til avisen Finnmarken at sykehuset fulgte alle rutinene de har.

- Foreløpig kjenner vi ikke årsaken til at moren og barnet døde. Men slikt skjer svært sjelden.

- Hvilke komplikasjoner er det som kan oppsto under en fødsel?

- Det er ulike tilstander som akutt kan påvirke hjerte- og blodsirkulasjonen, sier klinikksjefen.

- Tanker går til pårørende
Da sykehuset konstaterte at de ikke kunne gjøre noe mer for å redde kvinnen og barnet, tok de seg av hennes pårørende.

- Vi iverksatte tiltak for å ivareta de pårørende. Vi har fått brukt både det lokale hjelpeapparatet og kontakt inn i sykehuset, sier Ackermann, som er tydelig preget av hendelsen.

- Våre tanker går nå til de pårørende. Vi ser jo at det er svært belastende for pårørende å få denne beskjeden, og vi konsentrerer oss nå om å ta oss av dem, sier Ackermann.

Også de sykehusansatte som var på jobb da komplikasjonene oppsto, er preget.

- En slik situasjon påvirker følelsene våre ganske sterkt. Men selvfølgelig er vi nødt til å skyve slike følelser til side. Vi iverksetter tiltak for de ansatte, slik at de kan få bearbeidet dette i etterkant, sier klinikksjefen til Nettavisen.

Få dør under fødsel
I 2006 registrerte Medisinsk fødselsregister 59 283 fødte. Av disse døde 453 før eller under fødselen, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Tall fra FHI viser også at færre enn fem av 1000 barn dør i dag under fødselen og den første uka etterpå. Såkalt Perinatal dødelighet har falt kraftig i Norge de siste 30 årene.

- Fra 1967 til 1980 ble forekomsten av perinatalt døde nesten halvert i Norge, fra 22 til 12 barn per 1000 fødte. For 2005 ser vi den laveste perinatale dødeligheten som hittil er registrert; 4,4 barn per 1000 fødte. Den perinatale dødeligheten i Norge er nå så lav at vi ikke kan forvente noe særlig videre fall, opplyser FHI på sine sider.

Politiet er nå rutinemessig varslet om de uventede dødsfallene på Kirkenes sykehus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere