Morens advokat: - Kjenner til et annet mobbetilfelle ved samme skole

VIL FENGSLE: Innlandet politidistrikt melder at moren til den avdøde 13-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

VIL FENGSLE: Innlandet politidistrikt melder at moren til den avdøde 13-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Foto: Henrik Skolt (NTB Scanpix)

Barneombudet ber Fylkesmannen vurdere å granske skole.

05.01.16 22:27

Nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på en hytte i Valdres. Hun døde trolig av avmagring. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Mobbing og spiseforstyrrelser har vært en tilbakevendende problematikk i historien til jenta. Moren lot seg i 2012 intervjue om datterens problemer og hvorfor de hadde valgt å bytte skole på grunn av mobbing.

Ber Fylkesmannen vurdere granskning

Jenta skal ha slitt med alvorlige spiseforstyrrelser da hun gikk på barneskolen, og problemene skal ha kommet tilbake på ungdomsskolen.

- Dette er problemer moren har tatt opp en rekke ganger. Jeg er også blitt gjort kjent med et annet konkret tilfelle av skoleflytting fra en av skolene der jenta gikk. Også der handlet det om mobbing, sier advokat Aasmund Olav Sandland til Nettavisen.

Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog sier til Nettavisen at dette er nye opplysninger for henne og at hun ikke kan kommentere dette før hun har undersøkt det nærmere.

Barneombud Anne Lindboe ber Fylkesmannen vurdere en granskning av mobbesaker ved Bærum-skolen som den 13 år gamle jenta gikk på, skriver NTB.

- Snakket med besteforeldrene på nyttårsaften

Det var på nyttårsaften politiet ble varslet av Norsk Luftambulanse om at en 13 år gammel jente var funnet død på en hytte på Beitostølen i Øystre Slidre kommune i Valdres. Moren hadde da selv varslet AMK-sentralen.

Politiet startet umiddelbart etterforsking.

Politiet har stilt spørsmål ved om 13-åringen som ble funnet død på nyttårsaften kan ha vært død i flere dager.

Nå sier forsvareren til den siktede moren at moren og jenta var i kontakt med besteforeldrene per telefon på nyttårsaften og at det ikke kan være tvil om at jenta var i live på dette tidspunktet, som senest var på ettermiddagen nyttårsaften.

- Kan ikke ha ligget død i flere dager

- Ut fra de opplysningene jeg sitter med mener jeg vi kan se bort fra det alternativet om at jenta kan ha ligget død i flere dager, sier advokat Aasmund Olav Sandland til Nettavisen.

- Jeg har observert inn- og utgående samtaler, sier advokaten og opplyser at jenta og moren hadde hver sine telefoner.

Sandland mener at en rekke faktorer peker på at moren gjorde alt hun kunne for å redde datteren.

- En mor som har forsøkt å hjelpe

Han kritiserer politiet for å ha gått ut slik de gjorde med mistanken mot moren.

- Her har politiet valgt å gå veldig bredt ut fra starten, uten å ha mye kunnskap, sier advokaten.

- Dette er en mor som flere ganger har tatt opp problemene jenta hadde og forsøkt å hjelpe.

Moren, som er i 40-årene, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe den nå avdøde datteren.

Tirsdag opplyste politiet at kvinnen vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Kvinnen er ennå ikke avhørt, og advokaten sier han ikke tror hun kan avhøres tirsdag eller onsdag.

- Hun vil selv bli avhørt, men slik jeg vurderer det nå, er ikke hennes helsetilstand slik at hun kan avhøres, sier advokaten til Nettavisen.

Les også: Ungdommer hengt ut etter 13-åringens dødsfall

Fengslingsmøtet skjer klokka 13 onsdag. Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge, og under hvilke restriksjoner, de ønsker å holde henne fengslet, melder NTB.

Moren selv varslet AMK

Det var moren som selv ringte AMK nyttårsaften og ba om hjelp. Den foreløpige obduksjonsrapporten har ikke kunnet si noe sikkert verken om dødsårsak eller dødstidspunkt. På den bakgrunn har politiet ikke kunnet utelukke at jenta har vært død i flere dager før moren ringte etter hjelp.

Har sett telefonlogger

Nå kommer det altså fram at besteforeldrene skal ha snakket med jenta på nyttårsaften.

Jenta og hennes mor snakket blant annet om hvordan de gledet seg til nyttårsmiddagen, fortalte forsvarer Aasmund Olav Sandland til TV 2.

FUNNET DØD PÅ HYTTA: Politiets teknikere arbeider ved hytta der den 13 år gammel jenta ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften.


Les også: Politiet om 13-åringen: Etterforsker om hun kan ha vært død i flere dager

Moren ble fredag 1. januar 2016 siktet i saken. Hun ble pågrepet mandag 4. januar, etter å ha blitt utskrevet fra sykehus.

Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge etter straffeloven (1902) paragraf 219 og straffeloven (2005) paragraf 283, jamfør paragraf 282, samt skjellig grunn til mistanke om at siktede har unnlatt å hjelpe den nå avdøde, jamfør straffeloven (1902) paragraf 387 første ledd nummer 1 og straffeloven (2005) paragraf 287.

Les også: Dødsfallet i Valdres - dette har skjeddNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.