RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morgan slaktet i retten

Sist oppdatert:
Morgan Andersen er dømt skyldig, og ble slaktet i Oslo tingrett, men slipper fengsel.

Morgan Andersen er dømt til 1 år betinget fengsel. Hans forsvarer, Cato Schiøtz, sier at Andersen ikke vil fortsette som administrerende direktør i Fredrikstad Fotballklubb.

- Jeg anker dommen, sa Andersen da dommen var lest opp. Det var også det eneste som hovedpersonen hadde å si onsdag.

Dermed er det klart at denne saken vil få en runde 2 med full jury i lagmannsretten.

- Vi er svært skuffet og tar dommen til etterretning, sa Andersens forsvarer Cato Schiøtz onsdag ettermiddag. Han mener at retten ikke har gitt Morgan Andersen rimelig tvil, men dømt ham selv om ikke hele saken er belyst. Schiøtz mener at domstolen heller ikke har fulgt hans kronologiske gjennomgang av saken, men startet med de forfalskede dokumentene.

- Det er også flere spørsmål som ikke har blitt besvart, sa han til pressen etter domsavsigelsen.

Se utdrag fra domsavsigelsen her(artikkelen fortsetter under)

224189

Se hele domsavsigelsen her på TV 2 Sumo. (gratis)

Les dommen i sin helhet her: Morgan slaktes i dommen

Slakt
Hoveddommer Torjus Gard slo fast at han som hoveddommer hadde ment at dommen var for mild. Selv hadde han ønsket at Andersen skulle sone 6 månder av straffen på ett år, men han ble nedstemt av de to legdommerne.

Lenge før straffen var avsagt onsdag, var det klart at retten ikke festet lit til Andersens forklaring.

- Retten er overbevist at tiltalte har forsettelig medvirket til en straffbar handling for å oppnå et uberettighet krav på John Obi Mikel, leste dommer Torjus Gard.

Vurderer foretaksstraff
- Retten er ikke i tvil om at tiltalebeslutningen gir en riktig beskrivelse av hendelsesforløpet, leste han.

Hoveddommer Torjus Gard mente at en fengselstraff var nødvendig av almennpreventive hensyn. I formildende retning legger retten vekt på at Morgan Andersen selv ikke har tjent noe på de straffbare handlingene. I tillegg fikk Andersen mildere straff fordi dommen fører til at han mister jobben som sjef i Fredrikstad Fotballklubb.

Nå vurderer påtalemyndigheten å ilegge FC Lyn en foretaksstraff i saken, fordi Andersen opererte på vegne av fotballklubben.

Aktor Svein Holden la ned påstand om ett års fengsel, hvorav 6 måneder betinget, da hovedforhandlingen mot fotballtrener Morgan Andersen ble avsluttet i februar.

Forfalsket kontrakter
Andersen er tiltalt for å ha forfalsket spillerkontrakter mellom John Obi Mikel og FC Lyn våren 2005. En spillerkontrakt som ga den norske fotballklubben millioner i kassa da Mikel ble videresolgt til Manchester United. Mikel endte til slutt opp i Chelsea, slik planen hadde vært siden før han kom til Norge.

I retten sa Andersen at det var hans underordnede, Stein Hoff, som hadde forfalsket den ene kontrakten, og sto på at den andre kontrakten som kom på bordet, var ekte. Oslo tingrett fester ikke lit til denne forklaringen, men mener at Hoff handlet på ordre fra Andersen, og at Andersen hadde regien på denne forfalskningen.

Falsk anmeldelse
- Tiltaltes handlemåte sett i sammenheng tilsier at kontrakten som ble datert 22. april (...) ikke eksisterte før etter 27. mai, leste dommer Gard.

Han slo fast at retten mener Andersen er ansvarlig for å ha forfalsket den.

Oslo tingrett mener også at det ikke er noe som tilsier at kontrakten mellom John Shittu og John Obi Mikel, er forfalsket. Retten mener at Andersen var klar over at denne kontrakten var ekte.

- Tiltalte har dermed gjort seg skyldig i falsk anmeldelse, leste Torjus Gard i retten.

Andersen er i dag sykemeldt fra sin jobb som administrerende direktør i FK Fredrikstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere