RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm (Scanpix)

Moské stormet - mange skadd

Sist oppdatert:
Til sammen ni personer ble knivstukket på Grønland i Oslo fredag. Ap-politikeren Khalid Mahmood havnet midt i knivdramaet.

Fem eller seks personer ble knivskadet da ukjente gjerningsmenn stormet moskeen i Urtegata 11 i Oslo i 18-tiden fredag. Politiet jakter nå på gjerningsmennene, men vil ikke si om de kjenner identiteten deres. To personer hadde så alvorlige skader at de ble fraktet til Ullevål universitetssykehus.

- Det er snakk om fem eller seks personer som skal ha knivskader. Vi er ikke hundre prosent sikre, sier operasjonsleder Even Jørstad til TV 2 Nettavisen.

Tidligere på ettermiddagen hadde det også vært bråk ved moskeen. Da måtte tre personer behandles for knivskader på legevakten.

Khalid Mahmood involvert
Det oppstod først et stort slagsmål utenfor moskeen i Urtegata etter fredagsbønnen i 15.30-tiden fredag ettermiddag. Ap-politikeren Khalid Mahmood havnet mitt i tumultene da han gikk ut av moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Urtegata.

- Jeg gikk forbi etter fredagsbønnen, så var det en fyr som stod på et hjørne og trakk kniv, forteller Khalid Mahmood, som er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, til TV 2 Nettavisen.

Det oppstod et voldsomt slagsmål på stedet. Mahmood ble ikke fysisk skadet i hendelsen, men tre andre personer havnet på legevakten, opplyser politiet til TV 2 Nettavisen.

Kjenner gjerningsmannen
Mahmood forteller at han vet hvem angriperen er, og at han har vært i uoverenstemmelse med flere fra det muslimske miljøet i Oslo.

- Den personen som gjorde det, er tidligere anmeldt for trusler, men politiet har henlagt saken, sier Mahmood.

Han tør ikke si om han var målet for angrepet.

Stormet
Like etter klokken 18 var det på ny knivstikking ved moskeen. Da ble seks personer knivstukket, henholdsvis i hånden, hodet og maven. To av dem er kjørt til Ullevål Universitetssykehus.

Politiets operative uteleder sier til TV 2 Nyhetene at mellom åtte og ti personer stormet inn i moskeen, mens det var bønn inne. De gikk til angrep, men det er usikkert om angrepet var rettet mot enkeltpersoner eller om de angrep tilfeldige.

En pågrepet
Politiet har pågrepet en mann for besittelse av kniv etter den første hendelsen, men vet ikke om det har forbindelse med slagsmålet. Ingen er pågrepet etter det andre angrepet, opplyser operasjonsleder Even Jørstad til TV 2 Nettavisen.

- Nei, vi har ikke pågrepet noen ennå. Vi har en god del opplysninger fra vitner som vi jobber med, sier Jørstad.

- Vi ser på dette som to forsåvidt adskilte hendelser, men det er selvfølgelig nærliggende å knytte de to sammen, sier Jørstad.

Maktkamp
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer er tumultene rundt moskeen fredag, en del av en intern maktkamp i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat. Maktkampen har pågått siden 1980-tallet.

Ifølge politiet gikk en av meldingene de fikk ut på at det var to imamer som hadde røket i tottene på hverandre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere