Gå til sidens hovedinnhold

Mot dramatisk  «superlørdag» for KrF

Dramatisk KrF-sluttspurt:

Det går mot en superdramatisk helg for Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad.

STORTINGET (Nettavisen): Det er hektiske dager for KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

En uke før KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen, leder «blå fløy» så vidt.

Det starter fredag kveld med Agders fylkesårsmøte, som skal velge 18 delegater.

Til sammen skal 190 delegater velges, og siste fylkesårsmøte avholdes tirsdag. De 190 kommer til å avgjøre KrFs - og regjeringens - fremtid.

«Superlørdag»

Lørdag er «superlørdag»: Da skal ikke mindre enn seks fylkesårsmøter; Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Trøndelag, Sogn og Fjordane, samt Troms, avgjøre hvilke delegater de vil sende til landsmøtet.

Det skjer etter at Agders 18 delegater blir klare fredag kveld.

- Hvor nervøse er dere før «superlørdag»?

- Det er spennende med de fylkesårsmøtene som kommer nå, jeg har fått ganske god støtte fra mange av fylkene. Både det som har skjedd i Oppland, Hedmark, Buskerud, Finnmark og i går i Telemark har gitt sentrumsalternativet mitt flertall.Men jeg er ekstra spent på hva som skjer i helgen, innrømmer Hareide.

Mens KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker en venstresving til Ap og Sp, ønsker nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad å gå inn i Solberg-regjeringen.

Les også: KrF vil øke barnetrygden til 20.000 kroner per barn

Ropstad: - Skal stå på ekstra

Hareide håper noen av de blå delegatene tenker innerst inn at «sentrum er best» og skifter side 2. november.

- Fordelen min på lørdag er at det er de store fylkeslagene i KrF som møtes. De er ganske tydelige på at de støtter regjeringsforhandlinger med Erna Solberg først, så jeg venter en oppsving i antall delegater, svarer Ropstad.

Han tror delegatfordelingen kommer til å bli svært jevn.

- Det kan bare skille noen få stemmer til slutt. Derfor skal vi stå på og lade opp godt til helgen. Vi skal til Agder fredag og Hordaland lørdag, så det blir kjekt og spennende.

De største fylkeslagene i KrF er Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

Rogaland fylkeslag har valgt å sende 15 blå og én rød delegat.

- Det fylkesårsmøtet var legitimt. Nå har begge vi innrømmet at prosessen kunne vært gjort bedre, men vi har hatt dårlig tid, og så langt synes jeg dette er håndtert veldig bra, sier Hareide.

Ropstad nikker samtykkende.

Hareide var toastmaster

- Hvor gode venner er dere nå, åtte dager før skjebnevalget?

- Vi pleier å spille fotball sammen, sier Hareide.

- Det har det blitt litt lite av i det siste, skyter Ropstad inn.

- Der skal jeg innrømme at Ropstad er en bedre fotballspiller en meg. Så løper vi litt sammen. Jeg var toastmaster i bryllupet til Kjell Ingolf, så vi kjenner hverandre veldig godt. Jeg har lyst til å si at vi er uenige om veivalget, men jeg har full tillit til Kjell Ingolf. Jeg har ikke noe vondt å si om han som politiker eller som mennesker. Vi er uenige om dette, men det må vi håndtere. Sånn er politikken, sier sjefen.

- Jeg må jo innrømme at det er mye kjekkere å spille på lag med ham, enten det er på fotballbanen eller i politikken, så det er en spesiell tid. Vi har en leder som er raus og som tillater uenighet, så det er full tillit, repliserer nestlederen.

Ropstad: - Litt mer anspent nå

Men han innrømmer at prosessen tærer på:

- Det er litt mer anspent nå, så jeg må innrømme at da vi var på løpetur sist fredag tok jeg ekstra i i motbakken for å slite han ekstra ut.

- Kom du først opp?

- Ja, jeg tror det. Men han er forbasket sprek, ler Ropstad.

Verken Hareide eller Ropstad vil svare på hvem som skal lede KrF etter landsmøtet 2. november, hvis Ropstads alternativ vinner frem.

Slik er den fylkesvise delegatfordelingen:

Kommentarer til denne saken