Gå til sidens hovedinnhold

Mot lovforslag om åpenhet

Aps Martin Kolberg sier at partiet går imot forslaget om lovpålagt åpenhet rundt valgkampbudsjettet fordi Ap ønsker mer åpenhet. Forvirret? Les mer her.

Arbeiderpartiet og Høyre har tilsynelatende funnet hverandre i synet på offentliggjøring av valgkampbidrag. Ap har tidligere kritisert Høyre for ikke å offentliggjøre hvor valgkampbidragene kommer fra, men i demokratiseringsutvalget er begge partiene enige om hvordan bidragene skal redegjøres for.

- Her er jeg og Martin Kolberg helt på linje, sier Høyres generalsekretær Trond R. Hole.

SV har foreslått en lov om at partiene må legge fram et valgkampbudsjett som lister opp alle bidragsgivere.

- Åpenhet
Det vil ikke de andre partiene, men utvalgsrepresentant Martin Kolberg og Trond R. Hole forsikrer at det ikke har noen ting å gjøre med uvilje om åpenhet å gjøre.

- Ap er en sterk tilhenger av åpenhet, og vi vil fortsette å offentliggjøre vårt valgkampbudsjett. Men når jeg ikke går inn for at det skal gjelde ved lov, så er det fordi jeg ikke ønsker å byråkratisere spørsmålet. Dessuten vil det være lett å omgå, sier Kolberg til TV 2 Nettavisen.

Kolberg mener, sammen med flertallet i utvalget, at offentliggjøring av valgkampbudsjettet må være basert på en kultur for åpenhet i partiene, og ikke et lovpålegg. Den kulturen mener Høyre at de nå adopterer i fullt monn.

Ikke lovpålegg
- Høyre vil fortløpende gjennom sine internettsider offentliggjøre bidragene som partiet får. Det er mye mer enn det SV går inn for, sier Hole.

- Men dere går altså ikke inn for et lovpålegg?

- Nei, uff. Og det plager sikkert et sosialistisk hjerte. Vi mener at det skal legges fram i regnskapet i ettertid på vanlig måte, sier Hole.

- Lett å omgå
- Et slikt lovpålegg vil det være relativt lett å omgå hvis man vil. Fra USA kjenner vi til at det blir opprettet sideorganisasjoner som driver valgkamp for partiene, men som ikke er underlagt den lovpålagte åpenheten, sier Kolberg.

Kolberg og resten av utvalget mener derimot at partienes regnskap i sin helhet skal legges fram i etterkant slik at offentligheten da kan se partiene, men altså ikke i forkant.

- Da er det ikke snakk om valgkampmidlene spesielt, regnskapene generelt. Det skal være full åpenheten rundt partiene økonomi på alminnelig grunnlag, og da vil også hele valgkampregnskapet, både lokalt og nasjonalt, bli lagt fram, sier han.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken