RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Motbakke for funksjonshemmede

Sist oppdatert:
Landets funksjonshemmede er veldig skuffet over at regjeringen har halvert støtten som skal hjelpe dem til et mer aktivt friluftsliv.

- Dette budsjettkuttet synes jeg er tragisk. Alle bør ha mulighet til et friluftsliv, sier funksjonshemmede Odd Fjerstad i Steinkjer til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er aktiv i Norges Handikapforbund og har vært med i arbeidsgruppen som utredet «Friluftsliv for funksjonshemmede».

Startet kartlegging
Det ble satt i gang en kartlegging av hvor tilgjengelige friluftsområdene er for funksjonshemmede. Men dette arbeidet blir nå forsinket, mens andre skrinlegges. Årsaken er at bevilgningene til å følge opp utredningen har blitt redusert fra en million i 2006 til en halv million på årets statsbudsjett.

- Funksjonshemmede har ikke tradisjon eller kultur for å drive friluftsliv. Derfor trengs det både opplæring, aktivitetstilbud, tilrettelegging og informasjonstiltak, sier Fjerstad.

Mellom to stoler
Han forteller at funksjonshemmede her faller mellom to stoler, siden det er miljøvernministeren som har ansvaret for dette budsjettkuttet mens det er helseministeren som får regningen i form av kjempehøye utgifter til rehabilitering.

- Jeg foreslår at Erik Solheim og Sylvia Brustad tar seg en prat om dette. Vi burde fått halvannen million i stedet for en halv, sier Fjerstad og peker på at et aktivt friluftsliv vil være billig forebygging.

Passiv holdning
Stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim (V) er opprørt over at regjeringen har kuttet så drastisk i friluftsbevilgningen.

- Med relativt små påplussinger ville de funksjonshemmede fått en mye bedre mulighet til å få faktisk tilgang på friluftsliv. Jeg er skuffet over den passive holdningen som miljøvernministeren inntar i svaret til meg, sier Kvassheim - som for øvrig roser regjeringen for generelt å ha sikret større arealer for friluftsformål.

Miljøvernminister Erik Solheim unnskylder seg med at såkalt «universell utforming» er satt tydelig på dagsorden de siste årene.

- For eksempel vil nye tilrettelegginger for friluftsliv som blir universelt utformet fra starten av ikke nødvendigvis koste mye ekstra. Det betyr at man vil få effekt av tidligere års satsinger uten at det kommer til syne i budsjettet, skriver Solheim i sitt svar til Kvassheim. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere