RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mottak la ut rasehets

Sist oppdatert:
- Vi la inn litt tull, sier sjefen på Lier mottak om nettsiden der flyktninger stemples som buskap. SOS Rasisme er i harnisk.

SOS Rasisme slår nå alarm om tilstanden på Lier statlige ventemottak. Myndighetene opplyste onsdag at de afghanske flyktningene som kjemper mot utsending, må oppholde seg på dette mottaket før deportasjon.

SOS Rasisme fant en informasjonsside om mottaket med flere useriøse kommentarer. På undersiden om fasiliteter og brakker var det skrevet:

«NN har full oversikt og full kontroll over buskapen på ventemottaket¿ Og XX sender dem ut av landet så fort hun kan.»

TV 2 Nettavisen har tatt skjermbilder av deler av siden som du kan se i artikkelen. I Utlendingsdirektoratet (UDI), som har ansvaret for mottaket, er de beklemt over saken.

- Intern spøk
- Vi setter store spørsmålstegn til hva slags holdninger fra de ansatte som vil møte flyktningene. Flyktninger er faktisk også mennesker. De er i tillegg mennesker i en svært vanskelig situasjon, sier SOS Rasisme i pressemeldingen.

Daglig leder for mottaket, Harald Nesset, er dypt uenig i SOS Rasismes kritikk, og sier at siden kun var ment til intern bruk.

- Vi skulle lage en informasjonsside, og da la vi inn litt tull. Det er bare intern humor, og det er veldig dårlig gjort av SOS Rasisme å henge oss ut på denne måten, sier Nesset til TV2 Nettavisen.

- De som jobber her har drevet med humanitært arbeid i opptil 15 år, og vi gjør hva vi kan for personene på mottaket. Vi skjønner at de er i en vanskelig situasjon, sier den daglige lederen.

- Beklagelig
Nesset hevder siden skulle opp på mottakets intranett, og hadde ingen anelse om at siden var offentlig tilgjengelig.

- Det er veldig beklagelig at dette har skjedd, men vi har ikke ment noe vondt med denne siden, sier Nesset, som nå har slettet siden.

- Veldig upassende
TV 2 Nettavisen kontaktet SOS Rasisme etter at pressemeldingen ble sendt ut. Leder Trond Thorbjørnsen hevder de var klar over at siden ikke var «offisiell».

- Det var helt tydelig at siden var under konstruksjon, og det skulle vi ha vært tydeligere på i pressemeldingen. Men vi beklager ikke at vi gjorde media oppmerksom på dette, sier Thorbjørnsen til TV2 Nettavisen.

Men til tross for at siden kun var en intern spøk, mener lederen fremdeles at siden er veldig upassende.

- Vi syns fremdeles at dette er en veldig alvorlig sak. Kommentarene på siden vitner om hva slags holdninger som kan være på mottaket.

- Er kommentarene rasistiske?

- De jeg har sett grenser klart opp mot rasisme, sier Thorbjørnsen, som nå håper at daglig leder for mottaket legger seg helt flat.

Beklemt
-Dette er en glipp som vi beklager sterkt, sier Svein Erik Bersås i Utlendingsdirektoratet (UDI). De er de som har ansvaret for mottaket i Lier. Avdelingsdirektøren i region- og mottaksavdelingen sier UDI er «beklemt», over det som har skjedd. Det forsikrer han at ledelsen ved mottaket også er.

- Teksten var ikke ment for publisering, men lagt inn i en påbegynt mal for noen informasjonssider. En medarbeider gikk for langt både tekstsmessig og teknisk, sier Bersås til TV 2 Nettavisen. Men saken vil ikke få konsekvenser for ledelsen ved mottaket.

- Vi anser ledelsen ved Lier som kompetente og erfarne på mottaksfeltet. De fremstår som humane og flinke mennesker og er like beklemt over dette som oss, sier Bersås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere