*Nettavisen* Nyheter.

Møtte kidnappet datter

Foto: PRIVAT

På en øy i Stillehavet fikk Bjørge Leirvik endelig møte datteren igjen. Les den gripende historien.

14.02.06 07:21

- Det var kjempetøft. Men også veldig godt å se henne igjen, forteller Bjørge på telefon fra Palau, øystaten i Stillehavet hvor hans 2,5 år gamle datter blir holdt kidnappet av sin mor.

Sammen på lånt tid
TV 2 Nettavisen har fulgt Bjørge sin kamp for å få sin datter tilbake siden før jul. Etter en opprivende kamp om den daglige omsorgsretten, kidnappet moren datteren og sin 11 år gamle sønn fra et tidligere forhold, og dro til Palau 11. juni.

Siden da har Bjørge og sønnens far, Erik Arild Warland, kjempet en håpløs kamp for å få barna tilbake.

Kampen er fremdeles ikke over. Den siste uken har Bjørge vært med sin datter på lånt tid.

Dette er saken:

- Kvinnen fra Palau kom til Norge etter at hun giftet seg med nordmannen Erik Arild Warland.

- Warland og kvinnen fikk en datter og sønn sammen, men ble senere skilt.

- Etter skilsmissen møtte kvinnen Bjørge Leirvik. De to fikk en datter sammen, men forholdet røk kort tid senere.

- I fjor sommer mistet moren den daglige omsorgsretten for sine tre barn i Stavanger tingrett, men anket til lagmannsretten.

- 11. juni 2005, før ankesakene startet, kidnappet moren sin 2 år gamle datter og 11 år gamle sønn og dro til Palau. Datteren (13,5 år), lot hun bli igjen.

- 29. november ble Leirviks kjennelse rettskraftig. Likevel nekter moren å gi fra seg sin datter.

- Leirvik har startet en egen rettsprosess på Palau. Første høring er satt til 3. mai.

- Erik Arild Warland venter fremdeles på at hans sak skal komme opp i lagmannsretten. Hovedforhandlingene er satt til 24. mai. Warland må ha en rettskraftig dom for å starte rettsprosessen på Palau.

- Etter at TV 2 Nettavisen skrev om saken, har justisminister Knut Storberget involvert seg i saken. Norge har lagt et sterkt press på palauiske myndigheter, uten at det har ført frem til nå.

Moren nekter fremdeles å gi slipp på datteren. Palau har ikke underskrevet Haag-konvensjonen som pålegger medlemslandene å bistå i kidnappingssaker. Dermed står Bjørge maktesløs med sin kjennelse fra det norske rettssystemet. Håpet er nå at domstolen på Palau vil støtte den norske dommen og pålegge moren å gi fra seg sin datter. Høring i saken er først i mai.

- Pappa!
Men dette ble for lenge å vente for Bjørge. Forrige fredag satt han seg på flyet til Palau sammen med sin bror. Sist mandag var det rettsmøte i hovedstaden. Dommeren slo fast at faren skulle få treffe sin datter igjen. Neste dag bar det ut til øya hvor datteren bor sammen med moren og hennes familie.

- Moren kom med henne til meg på hotellet vi hadde tatt inn på. Hun satte henne i fanget mitt og da sa hun «pappa» med en gang, sier Bjørge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Før han dro, fortalte han til TV 2 Nettavisen at nettopp dette øyeblikket var det han var mest spent på. Natten før han møtte datteren igjen, fikk han nesten ikke sove. Frykten var at den lille jenten hadde glemt sin far fra Norge.

- Husker meg
Etter 7 måneder fra hverandre, møttes de to igjen. Frykten viste seg å være ubegrunnet.

- Det kom masse følelser da jeg så henne. Jeg klarte ikke å holde tårene tilbake. Bare nå når jeg forteller om det på telefonen, begynner jeg å gråte. Hun kjente meg igjen, sier Bjørge med skjelvende stemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

De siste dagene har han og datteren tilbrakt mye tid sammen. Han har vært nødt til å undertegne en kontrakt med moren med vilkår for besøket. Nå er han sammen med datteren mens moren er på jobb på dagtid.

- Det går veldig bra. Så fort hun har grått fra seg når moren går, så er hun helt med. Hun vil vise meg ting og vi bruker mye tid på stranden og leker i sjøen. Hun husker meg helt klart igjen, men virker veldig tankefull når jeg viser henne bilder av familie og slekt hjemme i Norge, forteller Bjørge.

- Bedre i Norge
Han mener datteren har det godt på Palau og at moren tar godt vare på henne. Men han er ikke i tvil om at hun vil trives bedre hjemme i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hun sliter i varmen. Det gjør de fleste her nede. Men jeg er lettet over at hun har det så bra. Men jeg tror hun vil ha det bedre hjemme i Stavanger, sier Bjørge.

Torsdag reiser han tilbake til hovedstaden Koror. Fredag er det retur til Norge. Men Bjørge har allerede begynt å planlegge sin neste tur, i mai. Da håper han å kunne ta med seg sin datter hjem.

- Dersom dommeren støtter meg, håper jeg likevel at vi kommer frem til en grei løsning. Jeg vil at min datter skal få kunne reise tilbake hit og holde kontakten med moren og familien sin her. Jeg har sagt at jeg vil tilgi moren for dette og ønsker dialog, sier Bjørge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag