RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mottok gaver i terrorleir

Morten Høglund
Morten Høglund
Sist oppdatert:
Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund innrømmer at han mottok et håndknyttet teppe i gave under besøket hos den terrorstemplede iranske gruppen Mujahedin e-Kalq.

- Det er riktig at jeg fikk noen gaver, laget av noen mennesker i leiren. Det er mulig at en av gavene kan ha en viss verdi, sier Høglund til TV 2 Nettavisen.

Han bekrefter motvillig at han fikk et teppe fra den terrorstemplede gruppen under et besøk i Irak i mai i fjor. Fremskrittsparti-politikeren tok teppet og de andre gavene med seg hjem.

Ukjent verdi
Høglund har ingen betenkeligheter med å motta gaver fra Mujahedin e-Kalq, som står på både USAs og EUs liste over terrororganisasjoner, som Norge har sluttet seg til

- Det er ikke uvanlig at man får gaver. Det meste er pynt, og har ingen økonomisk verdi. Du må gjerne se gavene, sier han.

Høglund vet ikke hvor mye teppet er verdt, og vil ikke kommentere om han nå vil få det taksert, og rapportere gaven til skattemyndighetene og stortingsrepresentantenes eget frivillige register over økonomiske interesser.

Sponset tur
For første gang innrømmer Frps fremtredende stortingsrepresentant også at en eksiliransk gruppe har spandert en reise på ham.

Høglund har vært svært opptatt av å få fram at Frps stortingsgruppe betalte turen til terrorleiren i Irak, samt reise og opphold for ham da han i fjor deltok i en demonstrasjon arrangert av den eksiliranske gruppen NCRI i Washington, D.C.

Men nå innrømmer Høglund at en tysk eksiliransk gruppe inviterte og betalte en tur til Tyskland i 2003.

- Jeg ble bedt om å holde en tale om forholdene i Iran i byen Dortmond. Det var et stort arrangement, med 16.000 mennesker. Det var en blanding av klassisk musikk, populærmusikk og taler om Iran, sier Høglund til TV 2 Nettavisen.

Ikke oppgitt
Han har ikke fortalt Stortinget om sponsingen.

- Jeg skulle selvfølgelig ha opplyst at jeg fikk dekket turen, men det er ikke uvanlig at vi får dekket kostnader når vi blir bedt om å holde foredrag, sier han.

Høglund har i registeret oppgitt en reise til Taiwan i fjor, betalt av taiwanske myndigheter, men unnlatt å ta med sponsingen av den eksiliranske organisasjonen.

NCRI, som er tilknyttet den terrorstemplende gruppen Mujahedin e-Kalq, var blant annet representert på arrangementet.

Ba partifeller reise
For noen uker avslørte VG at stortingsrepresentantene André Kvakkestad og Ursula Evje fra Frp fikk sponset en tur av NCRI til et møte i Paris.

Kvakkestad og Evje sier til TV 2 Nettavisen at de ble bedt av Morten Høglund om å reise til Paris, siden Høglund ikke kunne dra selv.

- Jeg var ikke spesielt interessert i å dra siden jeg ikke sitter i utenrikskomiteen, men i utdanningskomiteen. Men jeg dro siden jeg ble bedt om det. Vi fikk billettene hos stortingsgruppa, og jeg tenkte ikke over at de kunne være betalt av NCRI, sier Ursula Evje til TV 2 Nettavisen.

Nå viser det seg at Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund selv har latt seg sponse av en tilsvarende gruppe før 2004. Han utelukker ikke at NCRI eller andre beslektede grupperinger kan ha betalt for flere turer, men sier han ikke kan huske dette.

Håkon Blankenborg (Ap), som sitter sammen med Høglund i Stortingets utenrikskomité, har oppfordret til stor varsomhet i kontakten med organisasjoner som Folkets Mujahedin og NCRI, og advart mot at sponsingen kan bli brukt som propaganda.

Hevnaksjon
Høglund anklager motstandere i eget parti for å spre skadelige påstander om hans kontakter med den muslimske gruppen, som hevn for at de tapte nominasjonskampen i Akershus.

Han vil ha fokuset bort fra den nære kontakten med eksilgruppen NCRI og den terrorstemplede gruppen Mujahedin e-Kalq.

- Dette handler ikke om turer, gaver og påspanderte turer. Det handler om en lite hyggelig maktkamp, etter at den er over, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere