RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mottok straffen uten en mine

Sist oppdatert:
DRØBAK (TV 2 Nettavisen): Uten å vise noen følelser fikk tiltalte 13 års fengsel for drapet på Dereka Maria Mikula torsdag. Men han ble frikjent for voldtekt.

Påtalemyndigheten ba om 19 års fengsel for drapet. Ytre Follo tingrett fant ikke voldtekten bevist, og retten landet til slutt på 13 års fengsel.

20-åringen må også betale om lag 675.000 kroner i erstatning.

Både Derekas mor og far var til stede i under domsavsigelsen. Den tiltalte tok imot dommen uten å vise noen følelser og anket dommen på stedet.

- Ikke moro

- Det er ikke moro å dømme en ung mann som deg til en så streng straff, sa rettens formann Finn Kløvstad da dommen ble avsagt.

Han appelerte likevel til at den tiltalte tok betenkningstid, tenkte på dette og at han skulle godta dommen.

- For Derekas foreldre vil denne dommen oppleves som alt for mild. De vil aldri få sin datter tilbake, sa Kløvstad. Likevel anket den tiltalte dommen på stedet.

Statsadvokat Arild Holden sier til TV 2 Nettavisen at den store forskjellen på påstanden til påtalemyndighetene og dommen på 13 år, kan forklares i stor del at han ikke er dømt for voldtekten.

- Men ser man på drapet isolert sett, mener vi denne dommen er for mild, sier Holden.

Familie og venner til Dereka reagerer med skuffelse på dommen. De hadde forventet at han skulle få flere år for drapet.

Mange bevis

Det er mange bevis som knytter den tiltalte 20-åringen til drapet. Etter at Dereka ble drept 15. mars i år, var den tiltalte taus om at han hadde besøkt jenta om kvelden da hun ble drept.

Men da politiet fant fingeravtrykk og blod fra den tiltalte på åstedet, innrømmet han å ha vært på stedet. Han sa imidlertid at han ikke husket noe fra den korte perioden da drapet fant sted.

Hendelsesforløpet som ledet opp til besøket hos Dereka denne natten, husker 20-åringen svært godt. Dette fikk politiet til å tvile på hans forklaring om et ”sort hull” i hukommelsen.

I august kom 20-åringen med en ny forklaring. Da hadde han begynt å huske litt mer fra den grufulle kvelden. I sin forklaring i Ytre Follo tingrett fortalte han om ”en skygge i øyekroken” som kom ut av et rom rett før han mistet bevisstheten. 20-åringen antydet at en annen person drepte Dereka etter å ha slått ham ut.

Blod og fingeravtrykk

Men det var hans blod og fingeravtrykk som ble funnet over hele leiligheten. Ingen andres. På en telysestake fant politiet hans håndavtrykk i Derekas blod. På badet fant de avtrykk fra sko de mener han eide på tidspunktet.

Forsvarer Bjørn Haugen sa i retten at hans klient ikke hadde motiv for å drepe sin venninne. Han poengterte at den tiltalte ikke nektet for å ha vært til stede da drapet skjedde. Hans forsvar bygget på at en tredje person kan ha vært i leiligheten i Sonsveien, og at politiet ikke kan knytte hans klient til selve drapshandlingen.

Mønster
I Ytre Follo tingrett forsøkte politiet å vise et mønster ved 20-åringen som sannsynliggjorde at han var kapabel til å stå bak en slik ugjerning. De viste at han tidligere har slått og sparket en kjæreste. Han har sneket seg inn i huset til en annen venninne mens hele familien lå og sov. Og han har, ifølge Derekas mor, ved to anledninger klådd grovt på Dereka.

Torsdag ble det klart at retten ikke tror at jenta inviterte tiltalte inn. Retten mener at han brøt seg inn og at Dereka ikke ville sluppet ham inn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere