Gå til sidens hovedinnhold

Motvind for SV i Ishavet

Bare to av ti støtter SVs krav om nei til boring i Barentshavet. – Noen ganger må miljøet gå foran, mener nestleder Øystein Djupedal.

I flere TV-debatter har SV-ledelsen sagt et krystallklart nei til oljeutvinning i Barentshavet. Kravet vekker lite gjenklang hos velgerne. En meningsmåling utført for Klassekampen viser at seks av ti spurte er for boring i Barentshavet, mens bare vel 20 prosent er mot. 19 prosent vet ikke hva de mener om saken.

SVs nestleder Øystein Djupedal innrømmer at partiet har en lang vei å gå for å snu velgerne.

-Det er ikke tvil om at mange i Norge ønsker oljeutvinning i nord. Det har vi visst hele tida. Men noen ganger i nasjonens liv er det viktig å velge miljø framfor andre ting. Det er en utfordring for oss, sier Øystein Djupedal til TV 2 Nettavisen.

Lover utredning
I Finnmark sier tre av fire ja til boring, mens ingen av de spurte svarer nei.

-Vi vil ha et livskraftig Finnmark, men basert på andre aktiviteter enn oljeboring. Det er nok flere i Finnmark som er enige med oss enn det målingen gir inntrykk av , sier Djupedal.

Han lover at en eventuell rødgrønn regjering vil lage en konsekvensutredning av boring i Barentshavet.

-Det er åpenbart at alle skjønner at dette et et sårbart område som krever varsomhet. Vi trekker den konsekvensen veldig tydelig, sier Djupedal.

Kvinner mest skeptisk
Målingen i Klassekampen viser at kvinnene er mer skeptiske enn menn til boring. Samtidig er bare 35 prosent av SV-velgerne uansett kjønn for boring.

- Det er bra at så mange kvinner sier nei. At så mange SV-velgere støtter oss, er også bra, sier Øystein Djupedal.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken