RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Møter sykehuskrav fra Ap

Sist oppdatert:
Regjeringen blir møtt med nye krav om mer penger til sykehusene når de innleder budsjettforhandlinger med Ap etter bruddet med Frp tirsdag.

Men Aps pengekrav er langt mer spiselige enn Frps.

– Vi er enige i Arbeiderpartiets tilnærming og at vi må diskutere helseforetakenes økonomi. Så får vi eventuelt komme tilbake til konkrete summer, sier regjeringens sjefforhandler Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Mens Frp kastet kortene etter at regjeringen nektet å slette foretakenes gjeld, ønsker Ap en annen løsning.

– Vi krever ikke gjeldsslette, men at mer penger må tilføres helseforetakene, sier Aps finanspolitiske talskvinne Hill Marta Solberg til NTB.

Har mer å gi

Sanner, som onsdag vil legge løpet for de videre budsjettforhandlingene, understreker at regjeringen har penger å gi på sykehusområdet. Dette lå også i tilbudet til Frp før bruddet tirsdag

– Vi gjorde det klart at vi var åpne for å diskutere sykehusøkonomien, uten at vi var med på en ordning om gjeldsslette. Vi la fram et første tilbud, og signaliserte samtidig at vi hadde mer å gi, sier Sanner, som ikke vil gå i detalj om tilbudet Frp fikk.

Frp skal også ha fått innrømmelser innen sysselsetting, men partiet oppfattet uansett ikke tilbudet som annet enn «knapper og glansbilder».

– Først og fremst er det helheten i tilbudet som ikke holder. Vi forventer å bli tatt alvorlig. Et visst minimum er at regjeringen gidder å se igjennom vårt alternative budsjettforslag, sier Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen.

Arbeiderpartiet har ennå ikke lagt fram sitt alternative budsjett, men har allerede varslet at de ønsker rundt en milliard mer til helseforetakene.

Ved siden av sykehuskravet vil Ap stille krav om rundt fire milliarder til tiltak mot arbeidsløsheten og tre milliarder til skolesatsing i kommunene.

– Nå skal vi finpusse vår kravliste og ha det siste møtet om vårt alternative budsjett onsdag. Vi forventer at regjeringen er villig til å komme oss betydelig i møte, hvis de vil forhandle, sier Solberg.

Hard nøtt

Som en forutsetning for i det hele tatt å snakke om et budsjettforlik, krever Ap at regjeringen må droppe forslaget om økt bruk av midlertidige ansettelser. Det kan vise seg å bli en hard nøtt å knekke for forhandlerne.

– Alt jeg vil si er at forslaget om midlertidige ansettelser er svært viktig for oss, sier Sanner.

Solberg mener på sin side at det er et klart nederlag for regjeringen at forhandlingene med Frp ble brutt etter bare en dag med møter.

– Frp innsatte jo denne regjeringen. Det er ikke naturlig for oss å inngå et forlik med denne regjeringen, men vi vil vise ansvar og forsøke å få til en løsning, sier Solberg.

At det de siste dagene er kommet kraftige signaler fra KrF om mer penger til kommunene, ser Solberg positivt på.

– Når vi sier vi vil ha mer penger til skole, så betyr jo det en styrking av kommuneøkonomien. Hvis KrF er villige til å slåss for mer penger til kommunene, kan vi hjelpe dem med det, sier Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere