RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Møtte rørt Storberget

Sist oppdatert:
De har fått kidnappet sine barn og møtt stengte dører. Nå tar en tydelig rørt Storberget de to under sine vinger.

JUSTISDEPARTEMENTET (TV 2 Nettavisen): - All mulig lykke til dere to. Så holder vi kontakten, sa justisminister Knut Storberget til fedrene og tok dem i hånden og så Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik i øynene.

Fedrene møter til nett-treff i TV 2 Nettavisen klokken 14. Send inn dine spørsmål nå!

Møtet på justisministerens kontor kan bli vendepunktet for de to fedrene som nå går sin første jul i møte uten sine barn. Erik Arild Warland må feire jul uten sin 11 år gamle sønn som sitter i Palau. Bjørge Leirvik vet ikke om hans to år gamle datter får julegavene han har kjøpt til henne. De er begge blitt offer for samme kvinne. Den 44 år gamle kvinnen fra Palau mistet den daglige omsorgen for sine barn i sommer. Kort tid etter kidnappet hun de to yngste og reiste til øystaten Palau i Stillehavet, som ikke har utleveringsavtale med Norge.

Helt siden kidnappingen 11. juni i år har de to fedrene kjempet en ensom kamp for å få hjelp fra norske myndigheter til å få hjem barna. Men etter at TV 2 Nettavisen fortalte storesøster «Jeanettes» fortvilte historie og om fedrenes håpløse kamp, inviterte justisministeren de to til å møte ham på sitt kontor.

- Flotte fedre
Etter en time i møte fredag, en halvtime lenger en planlagt, kom justisministeren og de to fedrene Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik ut fra møterommet, alle tydelig preget at samtalen.

- Jeg har møtt to meget flotte mennesker som går en svært spesiell jul i møte. Jeg mener at vi som myndigheter har en soleklar plikt til å reagere i slike saker og vil nå ta denne saken opp med min kollega, utenriksminister Jonas Gahr Støre, for å se hva vi kan få til, sa Storberget etter møtet.

Fedrene fikk også møte representanter fra Utenriksdepartementet. Allerede i dag skal de to statsrådene møtes for å diskutere hva som kan gjøres i den konkrete saken. TV 2 Nettavisen vet at det nå jobbes med å få opprettet diplomatiske kontakter med den lille øystaten som ikke har undertegnet Haag-konvensjonen og derfor ikke er forpliktet til å utlevere barna.

På gråten
- Har du nå tatt disse to under dine vinger?

- Ja. Jeg blir glad i sånne fedre, jeg. Jeg har mange ganger sagt at min tittel burde vært forsonings- og omsorgsminister, for det er det justisministerposten dreier seg om. Dette er mennesker som kaver. Og alle som har barn får medfølelse med dem, sier Storberget som selv har et barn på samme alder som Bjørge Leirvik.

Warland og Leirvik var begge lettet etter møtet fredag. De fortalte at Storberget helt tydelig ble preget av samtalen og virket oppriktig når han lovet dem hjelp.

- Det var da jeg fortalte om min datter (13), som sitter igjen hjemme i Norge, at Storberget kom helt på gråten. Jeg sa at hun har mistet tre mennesker som hun er glad i – sin mor, sin bror og lillesøster. Det ble en veldig spesiell avslutning på møtet, sier Warland til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere