*Nettavisen* Nyheter.

Mulig å forhåndsstemme hjemme

Syke og uføre som ikke kommer seg til valglokalet, kan også ved høstens kommune- og fylkestingsvalg stemme hjemme.

19.07.15 11:29

– Det er viktig å understreke at dette er et tilbud til dem som av ulike årsaker ikke kan komme seg til valglokalene i løpet av forhåndsstemmeperioden eller på valgdagene, enten fordi de er sengeliggende eller ikke kommer seg ut av andre grunner, sier kommunikasjonssjef for valg i Oslo, Ingvild Åsgård.

De som ønsker å nytte seg av tjenesten, kan kontakte kommunen, og får da besøk av to valgmedarbeidere på et avtalt tidspunkt i løpet av forhåndsstemmeperioden som starter 10. august.

Bydelsutvalg

– De har med seg stemmeurne og valgutstyr. I Oslo er det valg også til bydelsutvalg, og det må gjøres samtidig som en stemmer ved kommunestyrevalget. Velgeren må kunne framvise legitimasjon med navn, fødselsnummer og bilde, men trenger ikke valgkort for å avlegge stemme, sier Åsgård.

Hjemmestemming er mulig over hele landet. De som ønsker å benytte seg av tilbudet kan søke kommunen. Ifølge Kommunaldepartements nettside holder det å ringe kommunen.

Oslo kommune har ikke statistikk over hvor mange som stemte hjemme ved forrige valg. Stemmer avlagt ved såkalt ambulerende stemmegivning går inn som en del av det totale avgitte forhåndsstemmer.

Hver femte forhåndsstemte

I løpet av 2000-tallet har det vært en økning av den totale andelen som avgir forhåndsstemmer. Ved valget for fire år siden, valgte mer enn hver femte velger å stemme før valgdagen.

Den ordinære forhåndsstemmingen starter i år 10. august og avsluttes fredag før valgdagen. Men allerede fra 1. juli har det vært mulig å forhåndsstemme. Du må da ta kontakt med kommunen for å avtale tid, ifølge Kommunaldepartementet.

I Oslo er det åpent for tidligstemming i rådhuset på hverdager.

Valgdagen er i år mandag 14. september, men det enkelte kommunestyre kan selv vedta om det også skal avholdes valg 13. september. Oslo er blant kommunene der det kan stemmes både søndag og mandag.

Har en forhåndsstemt nytter det ikke å ombestemme seg. Det er da ikke mulig å stemme på nytt på selve valgdagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.