Mulla Krekar varsler anke

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Allerede før tingretten har avgjort om mulla Krekar skal settes i varetekt, sier Krekar at han vil påkjære om han blir fengslet.

05.01.04 09:19

Fredag ble Mulla Krekar arrestert i sitt hjem på Tøyen i Oslo, og han er siktet etter flere paragrafer i straffeloven som gjelder drapsforsøk i Nord-Irak våren 2002.

Under rettsmøtet lørdag der Økokrim ba om fire uker i varetekt, kom det ifølge ulike kilder fram at det nye grunnlaget for siktelsen er taler og foredrag mullaen har holdt på internett den siste tiden. Talene skal ha inneholdt kodede beskjeder til terrorgrupper rundt om i verden, mener Økokrim.

Anker uansett
- Jeg er klar over Krekars aktivitet på internett og har ingen bekymring for den i et strafferettslig perspektiv, sier Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, til Aftenposten.

Meling sier at han helt sikkert kommer til å påklage hvis Krekar blir fengslet. Han mener at saken handler om religionsfrihet og ytringsfrihet.

Økokrims nestleder, førstestatsadvokat Erling Grimstad, sier til Aftenposten at han vil påklage dersom Krekar settes fri.

Selvmordsbomber
Didar Khalid Khdir Khalan (20) skal ifølge Dagbladet være ett av Økokrims viktigste kort mot mulla Krekar. Økokrim var ifølge avisen til stede under de kurdiske avhørene av fangen.

20-åringen ble arrestert 17. juni 2002 da han skulle sprenge seg selv i en selvmordsaksjon i Nord-Irak. Han sitter fortsatt fengslet hos Kurdistans patriotiske union (PUK), som kontrollerer et område i Nord-Irak.

Krekar-Hagen
Og mens dommer Hans Bloch-Hoell brukte helgen til å vurdere materialet fra det fem timer lange fengslingsmøtet lørdag, jobbet hans kollega, tingrettsdommer Carl August Heilmann, med å utforme dommen i injuriesaken mellom mullaen og Frp-formann Carl I. Hagen. Den dommen skal avsies i midten av januar.

Også den saken handler om ytringsfrihet. Hagen mener han må ha rett til å kalle Krekar en terrorist, mens Krekar hevder at da må Hagen bevise at han har brutt de norske terrorlovene.

- Ingen kriminell
På spørsmål om hvorfor han som Krekars forsvarer ikke forsøker å påvirke mullaen til å dempe sine aktiviteter, sier Meling at han har vurdert akkurat dette forholdet nøye.

- Jeg er kommet til at Krekar ikke er noen kriminell, men en person med en sterk religiøs og politisk overbevisning. Den vil han gi uttrykk for, og jeg kan bare forsvare at han har rett til det ved å vise til vår religionsfrihet og ytringsfrihet.

- At Koranen i likhet med Det gamle testamente inneholder passasjer som er både voldelige og grufulle i sitt innhold, kan jeg vanskelig gjøre noe med, sier Meling.

Mulla Krekar har vært fengslet siden fredag i påvente av kjennelsen fra Oslo tingrett.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag