RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Müller-drapet: - Vi planla drapet sammen i flere måneder

6. mai 2014 hentet politiet opp en bylt fra 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden. Det viste seg å være den savnede tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller, og ektemannen hennes erkjente drapet.
6. mai 2014 hentet politiet opp en bylt fra 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden. Det viste seg å være den savnede tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller, og ektemannen hennes erkjente drapet. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix/privat
Sist oppdatert:
Drapstiltalte Thomas Müller (35) hevder fortsatt at kona Agnes Elisabeth (36) ønsket å dø og sier at de sammen planla drapet i fire-fem måneder. -– Jeg kan ikke ta ansvaret for hele greia, sa han i retten onsdag.

I fjor ble Müller dømt til 21 års fengsel for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og voldtekt. Müller anket straks, og ankesaken i Gulating lagmannsrett onsdag.

Den tyske rørleggeren Müller bandt ifølge tiltalen kona på hender og føtter i huset deres i Forsand før han voldtok og kvalte henne 16. april i fjor. Etter drapet fraktet han liket til Dørvika og dumpet det på dypt vann i Lysefjorden.

Müller erkjenner drapsmetoden, men benekter fortsatt at han på egen hånd planla drapet. Han hevder at kona ønsket å dø og allerede hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Han sier også at hun samtykket til samleie. Rett etter samleiet skal hun ha sagt «gjør det nå»:

– Jeg forsto situasjonen, sa Müller i retten onsdag, og forklarte at han det ikke ble utvekslet flere ord mellom de to, og at han kvalte henne med en gang.

Han forklarer seg på norsk og svarer kort og rolig på spørsmål. Ved flere anledninger innrømmer han at han ikke har noen god forklaring på hvorfor han handlet slik han gjorde.

Fakta: Fakta om Agnes Müller-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) ble meldt savnet lørdag 19. april 2014 av ektemannen Thomas Müller (35).

* Tirsdag 22. april satte politiet i gang leteaksjon.

* Mandag 28. april ble ektemannen siktet for forsettlig drap. Bakgrunnen var tekniske spor som var i strid med ektemannens forklaring. Müller ble varetektsfengslet.

* Agnes Elisabeth Müller ble hentet opp fra 70 meters dyp i Lysefjorden 6. mai.

* Thomas Müller ble tiltalt for overlagt drap. I rettssaken i Jæren tingrett i november erkjente han forsettlig drap, men hevdet at ektefellen hadde et ønske om dø.

* Han ble dømt til 21 års fengsel for drap og voldtekt 4. desember. Dommen ble anket samme dag.

* Ankesaken starter i Gulating lagmannsrett 6. mai 2015. (©NTB)

Nevnte ikke barna
Ifølge tiltalte var Agnes Müller deprimert og misfornøyd. De to hadde i fire-fem måneder snakket om at hun ville dø og hvorfor. Sammen søkte de på nett for å finne ut hvordan hun skulle tas av dage og hvordan liket skulle skjules.

– I mange måneder hadde vi planlagt at jeg skulle hjelpe henne og at det skulle se ut som hun bare hadde stukket av, sa Thomas Müller.

Han visste ikke når det skulle skje, før kona ba ham gjennomføre planen:

– Jeg kan bare beklage at det skjedde på den måten. Jeg har store problemer med å snakke om det som er skjedd. Jeg vil ikke legge skylden og ansvaret på kona mi, jeg tar ansvar for det jeg har gjort, men jeg kan ikke ta ansvar for hele greia.

Til tross for at Müller sier de to planla drapet, sier han at parets to barn, og hva som ville skje med dem, aldri var tema i samtalene om drapshandlingen.

– Skuespill
Både forsvarer Ørjan Eskeland og aktor Tormod Haugnes sier til NTB at det ikke vil komme nye opplysninger i ankebehandlingen. Aktoratet vil føre bevis for at Müller planla drapet alene. Påtalemyndigheten mener motivet var sjalusi og uoverensstemmelser fordi Agnes Müller ønsket å skille seg.

Tobarnsmoren hadde i tiden før drapet kontakt med en mann på internett og skal ha planlagt å møte ham. Dette mener påtalemyndigheten at ektemannen oppdaget, og at det var utløsende årsak til drapshandlingen.

Tiltalte sier kontakten med mannen på internett var en del av planen for å få det til å se ut som Agnes hadde stukket av med en annen. Også alt kona sa til kolleger om at hun ønsket å bryte ut av ekteskapet var «skuespill», ifølge tiltalte.

Bistandsadvokat Kjersti Jæger representerer ekteparets to barn. I tingretten ble Müller dømt til å betale erstatning til begge, i tillegg til fengselsstraffen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere