RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Munch-bilde skadd

Sist oppdatert:
Minst ett av de tre verdifulle Munch-bildene som ble stjålet fra Refsnes Gods søndag, er ifølge politiet påført en rift.

Det opplyser politioverbetjent Øyvind Nordgarden ved Oslo-politiets avdeling for organisert kriminaltiet til TV 2 Nettavisen.

- Det er foreløpig uvisst hvilket at de tre bildene som er skadd, men jeg har fått opplyst at ett av dem har fått en rift. Hvor stor denne er, er ikke avklart, sier Nordgarden.

Etter det TV 2 Nettavisen får opplyst tirsdag ettermiddag, er det trolig ett av litografiene som er skadd. Etter all sannsynlighet er det «Portrett av forfatter August Strindberg» som har fått en rift. Skadene ble trolig påført under selve ranet, da det ene bildet falt i gulvet.

Forberedt på skader
Skaden ble etter det TV 2 Nettavisen kjenner til oppdaget under politiaksjonen mandag kveld, da ni personer, deriblant en 23 år gammel kvinne, ble pågrepet og siktet for grovt ran.

En av de siktede ble løslatt tirsdag morgen. Det er fremdeles uvisst hvor mange som blir fremstilt for varetektsfengsling i Moss onsdag.

Eier av Refsnes Gods, Widar Salbuvik, tar meldingen om skadene av bildene som til sammen kan være verdt rundt 4 millioner kroner, til etterretning. Det mest verdifulle maleriet, akvarellmaleriet «Blå Kjole», kan alene ha en verdi på opp mot 3 millioner kroner.

- Jeg er jo forberedt på at de kan være skadet etter den brutale behandlingen, men jeg har ikke sett bildene eller fått noen rapport fra politiet ennå. De har lovet gi en orientering så raskt som mulig. Jeg må se dem først, før jeg kommentere eventuelle skader. Vi får håpe de er mest mulig i orden, sier Widar Salbuvik til TV 2 Nettavisen.

Ranerne brukte pepperspray
Det er nå mye som tyder på at ranerne som tok seg inn på Refsnes Gods på Jeløy søndag var forberedt på å møte motstand. Da resepsjonisten tok dem på fersken ble det ifølge politiet brukt pepperspray.

- De benyttet pepperspray mot en av de ansatte, opplyser politiinspektør Rolf Nissen ved Østfold politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Kvinne siktet
På bakgrunn av denne trusselen er personene som mandag kveld ble pågrepet i forbindelse med tyveriet, siktet for ran og ikke tyveri. De pågrepne er i aldersgruppen 17 til 29 år, men de fleste er født midt på 1980-tallet.

Åtte av dem er menn, mens en av de siktede er kvinne. Kvinnen skal være 23 år gammel.

Politioverbetjent Øyvind Nordgarden ønsker ikke å si noe om de pågrepne tilhører et organisert miljø, til tross for at det var avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt som stod på for pågripelsen mandag.

- Jeg vil ikke uttale meg om dette, annet enn at flere av dem er kjent av politiet fra tidligere, sier Nordgarden.

Ingen fengslinger
Ingen av de siktede vil bli fremstilt for fengsling tirsdag.

- De vil bli fremstilt i Moss, men vi har ikke fått alle dokumenter ennå. Eventuelt vil noen av personene bli fremstilt for fengsling i Oslo dersom vi ber om bistand om å dele på jobben, sier Nissen ved Østfold politidistrikt.

Politiet vil i løpet av dagen avklare hvorvidt de skal dele på fengslingene.

- Dessuten er det ikke sikkert vi skal fremstille alle engang, vektlegger Nissen overfor TV 2 Nettavisen.

Glad for pågripelser
Politiinspektøren er glad for at de på under ett døgn klarte å gå til pågripelser i saken.

- Samarbeidet med Oslo har hatt betydning. De har betydelig personkunnskap, og er kjent i miljøene, så vi har blitt hjulpet der, sier Nissen.

I løpet av tirsdagen vil politiet avgjøre om de skal sikre bevis på bildene.

- Vi vurderer behovet for å sikre bevis på bildene, og om de i det hele tatt er egnet for å sikre bevis på, blant annet av hensyn til verdiene på dem. Det er alltid en risiko å sikre bevis på så verdifulle bilder, sier Nissen til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere