*Nettavisen* Nyheter.

Munch-boost etter ranet

Munch-museet på Tøyen har fått 25 prosent flere besøkende etter tyveriet av «Skrik» og «Madonna». Tirsdag starter rettsaken.

- Det er forferdelig at disse bildene er borte. Det er de mest verdifulle bildene vi har, og ikoner i norsk kunst. Det er en stor sorg for oss, og et stort og alvorlig tap. Også følelsesmessig, sier informasjonssjef Jorun Christoffersen ved Munch-museet til TV 2 Nettavisen.

Økt sikkerhet og besøk
Men noe positivt har det også kommet ut av at væpnede ranere tok seg inn i museet en søndag formiddag i september 2004. Ranerne truet vekterne til å legge seg ned, før de tok med seg «Skrik» og «Madonna», som hang i museet.

- Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Vi har fått en opprusting av museet og sikkerheten av museet til 40 millioner kroner. Det hadde vi neppe fått dersom ranet ikke hadde skjedd, sier Christoffersen.

Museet har også fått økt medieoppmerksomhet. Det har igjen ført til at flere personer har tatt turen innom utstillingen på Tøyen.

- Vi har hatt rundt 25 prosent flere besøkende i gjennomsnitt siden vi åpnet igjen i juli, sammenlignet med 2004, sier informasjonssjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I snitt har Munch-museet 90.000 besøkende i året.

Stort tap
Kunstskattene «Skrik» og «Madonna» har en verdi på mellom 650 og 800 millioner kroner.

- Samlingen har lidd et stort tap. Både økonomisk og ikke minst i verdi. Det er bildene som utgjør den store verdien for oss, sier Christoffersen.

Tirsdag starter rettsaken mot seks menn som er tiltalt for ranet eller heleri av bildene.

Museet er optimistisk med henblikk på at det kommer fram detaljer under rettsaken som vil gjøre at bildene blir funnet.

- Vi velger å være optimister. Men det blir jo synsing om bildene blir funnet eller ikke. Vi synes det ville vært naturlig at noen sprakk i løpet av saken, sier hun.

Håpet deler museets ansatte med kunstinteresserte over hele verden.

- Vi håper fortsatt. Det ville være en forferdelig tragedie hvis de er ødelagt eller forsvunnet for alltid, sier Christoffersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.