*Nettavisen* Nyheter.

Munch-ja i Høyesterett

Foto: Politiet

Forsvarere får innsyn i dokumentene som omhandler hvordan «Skrik» og «Madonna» kom til rette. Det har Høyesterett slått fast.

30.01.07 17:22

Kjennelsen i Borgarting lagmannsrett blir stående. Det avgjorde Høyesterett tirsdag ettermiddag.

- Det kan ikke være tvil om at dokumenter som er utferdiget i forbindelse med påtalemyndighetens arbeid med å få tilbake et ransutbytte, i utgangspunktet hører til sakens dokumenter og omfattes av forsvarernes rett til innsyn i dokumentene i medhold av lovens § 264, står det i Høyesteretts kjennelse.

Vurderer ny paragraf
Men påtalemyndigheten vil likevel forsøke å holde tilbake dokumenter i saken.

- Vi ville ha en rettslig kjennelse på hvorvidt disse dokumentene var del av saken, og det har Høyesterett sagt ja til. Men kjennelsen åpner for at vi kan holde tilbake dokumentene på annet grunnlag, sier Hojem Ervik.

- Vi vil nå de nærmeste dagene kartlegge om det er opplysninger i dokumentene som går på politiets metoder eller er en risiko for liv og helse til politiets kilder.

Påtalemyndighetene vil i så fall fremme begjæring om innsynsnekt etter straffeprosessloven § 242a.

- Uthalingstaktikk
Advokat Sverre Næss representerer en av de tiltalte i Munch-saken, men han frykter at påtalemyndighetene vil drive uthalingstaktikk.

- Vi er svært fornøyd med at vi nå får tilgang til dokumentene, men jeg er ikke så fornøyd med at påtalemyndighetene vil vurdere å holde tilbake dokumentene på annet grunnlag, sier Næss til Nettavisen.

Ankesaken skal opp for lagmannsretten om noen få uker, så det haster for forsvarerne å få ut dokumentene. Næss mener påtalemyndighetene burde begjært innsynsnekt etter § 242a sammen med de andre begjæringene, så spørsmålet om dokumentinnsyn hadde blitt endelig avklart nå.

- Det kan synes som at påtalemyndighetene driver uthalingstaktikk.

- Jeg har en følelse av at påtalemyndighetene vil hindre innsyn i dokumentene, fordi de har noe å skjule. Dette kan være hvem de har forhandlet med, sier Næss.

Avtale med kriminelle
Nettavisen har tidligere skrevet at det eksisterer en avtale mellom kriminelle og påtalemyndigheten. Avtalen ble forhandlet fram av David Toskas advokat Øystein Storrvik. Forsvarerne i Munch-saken mener at disse dokumentene vil vise at deres klienter ikke har hatt den sentrale rollen i ranet av Munch-maleriene som påtalemyndigheten har tiltalt dem for.

Borgarting lagmannsrett bestemte at forsvarerne til Bjørn Hoen, Petter Tharaldsen og en tredje tiltalt skal få innsyn i dokumentene som omhandler den mye omtalte forhandlingen før Munch-maleriene Skrik og Madonna kom til rette.

Storberget må svare
Kjennelsen i lagmannsretteten ble påkjært av påtalemyndigheten, som nå altså har gått på et nytt nederlag i saken om de hemmelige Munch-dokumentene.

Saken har skapt storm helt inn i regjeringskvartalet der justisminister Knut Storberget må svare på hva han kjente til av forhandlingene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.