RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Politiet

Munch-raner tyster på Toska

Sist oppdatert:
En av de Munch-dømte bekrefter at David Toska var oppdragsgiveren da «Skrik» og «Madonna» ble stjålet.

Det var under rettssaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag at Hoen fortalte hvem som egentlig var sjefene da Munch-maleriene ble tatt.

Hoen fortalte i retten tirsdag at David Toska leide inn ranere for å ta bildene. Dette har vært politiets hovedteori helt siden 2004, men ingen har hittil navngitt hovedmannen i Stavanger-ranet som oppdragsgiver for Munch-ranet.

I retten navnga også Hoen Petter Tharaldsen og Stian Skjold som henholdsvis sjåfør og raner under selve Munch-ranet.

Fikk betaling før ranet
Hoen sier at han fikk opplysningene om Toska fra Petter Tharaldsen,

- Jeg traff Petter samme kveld som Munch-maleriene ble stjålet. Han fortalte at han hadde fått oppgjør for maleriene av gjengen rundt Toska på forskudd, allerede i juli, sa Hoen i retten, skriver Dagsavisen onsdag.

Hoen har tidligere navngitt en av Toskas beste venner som mannen han mente hadde Munch-bildene i årene da bildene var borte.

Les: Navnga Munch-bakmenn

Solgte bare bilen
Om sin egen rolle, sier Hoen at han bare solgte bilen som ble brukt under ranet.

- Dette er min siste sjanse til å fortelle det jeg vet. Jeg synes det har vært forferdelig vanskelig å skulle navngi Petter og Stian så lenge vi satt tiltalt i samme sak. Alt jeg gjorde var å selge Petter en bil. Han forsikret meg om at bilen kun skulle brukes til et grovt tyveri, ikke et ran, sa Hoen i retten.

Bjørn Hoen ble dømt for å planlegge ranet av «Skrik» og «Madonna» 22. august 2004. Tidligere i år opphevet Høyesterett dommen for Hoen. Årsaken var at en sentral politietterforsker i Munch-saken, Johnny Brenna, hadde et bokprosjekt gående sammen med en av de tiltalte i saken, en nå 41 år gammel mann. At denne bindingen mellom de to ikke kom fram i retten, førte til at dommen ble opphevet for Hoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere